BiH
448

Mladi iz gradova širom BiH proveli noć u logoru Trnopolje

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Blizu 100 građana iz raznih dijelova BiH provelo je noć u nekadašnjem koncentracionom logoru Trnopolje u Prijedoru kako bi obilježili godišnjicu postojanja logora i evocirali sjećanja na događaje iz 1990-ih godina kada su upravo na tom mjestu boravili zatočenici.

Građani su spavali pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje, a tokom noći su naložili i vatru kako bi im bilo toplije. No, vreće za spavanje ni vatru za grijanje nisu imali logoraši koji su bili zarobljeni na istom mjestu prije 20 godina.

"Mladi iz Prijedora, Banje Luke, Kozarca, Mostara i drugih dijelova BiH vodili su zdrav razgovor o kulturi sjećanja i suočavanja na neformalan način i o tome kako da nastavimo dalje. Mnogi prisutni su shvatili da narodi kao etničke grupe nisu problem, već politička struktura vlasti i da naš aktivizam mora biti usmjeren k njima", rekao je za Klix.ba Emir Hodžić, aktivista i jedan od organizatora događaja.

Hodžić ističe kako su napravljeni mali pomaci. Mladi Bosanci i Hercegovci smjenjivali su se na mjestu zloglasnog logora kroz koji je prošlo nekoliko hiljada osoba. U jednom trenu ih je bilo blizu stotinu, a grupa njih je prenoćila pod vedrim nebom kako bi se bar tu noć solidarisali s logorašima koji su doživjeli tešku sudbinu i odali počast onima koji nisu preživjeli.

"Ne volim to isticati, ali prvi put smo imali i mlade iz Banje Luke. Bili smo zaista jedna multietnička grupa. Vodili smo debatu nakon filma i sve je prošlo dobro. Cilj nam je bio da na jednu noć osjetimo nedostatak komfora koji su logoraši proživljavali danima i da se solidarišemo s njima", dodao je Hodžić.

Druženju se nakratko priključio i bivši logoraš Fikret Alić. Njegova slika iz logora obišla je cijeli svijet i bila dokaz o dešavanjima u prijedorskim logorima.

"Svako okupljanje mi pada teže. Srećom pijem jake tablete za smirenje pa mi pomažu. Teško je što nam nisu dali da podignemo spomenik na tim mjestima kako bismo mogli obilježavati stradanje, jer nam je to jedina uspomena na one koji nisu preživjeli. Ali ostaje nam nada da će nam ova omladina pomoći. Omladina je naša budućnost. Bitno je objaviti istinu da se zna, da naši mladi shvate da je ovdje bio genocid i zločin jer samo tako možemo imati budućnost", rekao je Alić za naš portal.

Druženje mladih je upotpunjeno i kulturnim sadržajima, debatama i razgovorima. Dokazali su da mladi u BiH mogu i žele graditi zajedničku budućnost. Isto druženje planiraju održati i sljedeće godine.