Bez podrške vlasti
153

Mladi iz BiH na Samitu zapadnog Balkana aktivno učestvovali u razgovorima s evropskim liderima

Piše: E. M.
Zajednicka fotografija stipendista učesnika samita
Zajednicka fotografija stipendista učesnika samita
Samit “Zapadni Balkan 2018” koji je okupio civilno društvo regiona i vladine zvaničnike iz balkanskih zemalja, okupio je i stipendiste Cheveninga iz Bosne i Hercegovine, a Alma Demirović i Adi Delić koji su aktivno bili uključeni u rasprave o procesima evropskih integracija, zemalja zapadnog Balkana, govorili su za Klix.ba o ovom samitu.

Samit koji je održan u Londonu bio je prilika da se u Bosni i Hercegovini poduzmu konkretne akcije koje bi mogle riješiti goruće probleme, od korupcije, nepotizma, nezaposlenosti, klimatskih promjena, odliva mozgova i brojne druge problematike s kojima se susreću građani BiH.

Demirović je diplomirana inžinjerka arhitekture, a kroz svoj rad je uvidjela da je princip održive gradnje i važnost zaštite okoliša, naročito u gradskim područjima samo dio većeg i ozbiljnijeg problema. Svoje znanje je odlučila proširiti na Univerzitetu u Lici i to iz oblasti klimatskih promjena i politike zaštite okoliša za šta joj je dodijeljena nagrada 2017. godine.

Ekonomija, klimatske promjene, odlivi mozgova

S obzirom na to da su klimatske promjene jedna od gorućih tema zemalja Balkana, o tome se razgovaralo i na ovogodišnjem samitu. Demirović je u razgovoru za Klix.ba pojasnila da ova problema zahtjeva aktivnost na svim nivoima vlasti kroz izradu nacionalnih politika kojima se upravlja uticajima nastalim kako na teritoriji jedne zemlje, tako i izvan nje te pružanje adekvatnih i izvodivih rješenja upravljanja rizicima s ciljem postizanja pozitivnih socio-ekonomskih ishoda.

Alma Demirović
Alma Demirović

“Magistarski studij koji pohađam pruža jedinstvenu kombinaciju obuke o fizičkim, socijalnim i političkim aspektima klimatskih promjena i izrade politika zaštite i upravljanja životnom sredinom. Chevening nagrada je namijenjena izgradnji kapaciteta osobe koje su prepoznate kao budući lideri i traženo naše mišljenje i 'input' prilikom pripremanja sadržaja Samita o zapadnom Balkanu i učestvovala sam u nizu okruglih stolova, rasprava i sastanaka koji su prethodili održavanju samita”, izjavila je Demirović.

Klimatske promjene i njihov uticaj su uočeni na području Bosne i Hercegovine. Prema svim analizama, uticaj će imati značajan odjek kroz sve ekonomske sektore u Bosni i Hercegovini, a naročito sektore koji su osjetljivi na klimatske uvjete kao što je poljoprivreda, šumarstvo, hidroenergija, zaštita i zdravlje stavnovništva.

“Mi imamo populaciju koja je opterećena brojnim socio-ekonomskim problemima i za očekivati je da će dodatni pritisci imati uticaja na buduće trendove emigracija stanovništva, odnosno, odliva mozgova te održavanju političkog mira u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će kroz zaključke i preporuke Samita o zapadnom Balkanu uticaj klimatskih promjena i zaštita okoliša biti prepoznati kao rizik, ali i prilika za razvoj i osiguranje prosperitetne budućnosti naše države”, pojašnjava naša sagovornica.

Zeničanin Adi Delić je diplomirani pravnik Univerziteta u Zenici, a svoje stručno usavršavanje nastavio je u Londonu na smjeru međunarodnog javnog prava.

Direktna komunikacija s ministrima regije i evropskim političarima

Prema njegovim riječima, samit i učešće mladih na njemu je bio odlična prilika direktne komunikacije s ministrima zemalja zapadnog Balkana, posebno na temu pridruživanja Evropskoj uniji.

“Učešće na samitu doprinijelo je našem boljem razumijevanju evropskog puta zemalja zapadnog Balkana i svih uslova koji moraju biti ispoštovani na tom putu. Samitu su prethodile brojne aktivnosti, a na kojima samo učestvovali u cilju definisana ključnih problema s kojima se susreću mladi ljudi s područja Balkana, a s problemima i rješenjima koji su proizišli iz tih aktivnosti bit će upoznati i lideri zapadnih zemalja Balkana”, kazao je Delić.

Adi Delić
Adi Delić

On je prisustvovao u okruglom stolu u Domu lordova gdje je podnesen izvještaj o zapadnom Balkanu, a na samitu je tokom dijaloga skrenuo pažnju političkih lidera na probleme s kojima se susreće Bosna i Hercegovina.

Samit o zapadnom Balkanu završit će prijemom kod princa od Walesa Čarlsa, što je potvrda i nagrad aza uloženi trud i rad na polju nauke.

“Velika je čast biti pozvan na prijem kod princa od Walesa. Imat ćemo priliku lično upoznati princa Čarlsa, britansku premijerku Theresu May i druge zvaničnike s kojima ćemo razgovarati o gorućim ekonomskim i političkim problemima u BiH”, pojasnili su naši sagovornici.

Bez kontakta s bh. liderima i njihovog interesa

Međutim, iako je Samitu zapadnog Balkana prisustvovao i Igor Crnadak i cijela delegacija iz BiH, niko nije organizovao sastanak s našim mladim predstavnicima u Londonu.

“Ne mogu reći da nam je podrška BiH u našim naporima bila neophodna, ali izostala podrška je mogla doprinijeti preciznijem identifikovanju problema i potreba s kojim se naša zemlja suočava na svom evropskom putu za koji je opredijeljena. Nažalost, na samitu nismo imali priliku razgovarati s Igorom Crnadkom niti s bilo kim iz delegacije. U toku cijele godine nismo imali ni kontakte s Amabasadom BiH u Velikoj Britaniji za razliku od većine zemalja s kojima dijelimo zapadni Balkan i evropski put”, kazao je Delić.

Demirović i Delić će po završetku studija ponovo doći u BiH sa željom da je naprave boljom državom za život. Iako im je teško govoriti o daljim koracima, uvjereni su da će oni i u granicama naše zemlje, dok mladi ostaju, a oni se vraćaju, biti usmjereni ka nauci.