BiH
160

Mlade Maglajlije okupljanjem i performansom pružile podršku nastradalima u kompaniji Natron-Hayat

Klix.ba
Večeras je u Maglaju neformalna grupa mladih organizovala ukupljanje i performans ulične umjetnosti u znak odavanja počasti smrtno nastradalom radniku i svim nastradalim radnicima u nesreći koja se jučer desila u kompaniji Natron-Hayat.

U firmi Natron Maglaj jučer je došlo do eksplozije lužnog kotla, prilikom koje je povrijeđeno šest radnika, dok je jedan radnik od zadobijenih povreda preminuo.

Pred nekoliko stotina građana, predstavnika javnog i političkog života te selekcija RK "Maglaj" iscrtan je veliki grb fabrike i postavljeni su proizvodi kompanije Natron-Hayat na koje su građani mogli ispisivati poruke podrške.

"Cilj večerašnje akcije jeste odavanje počasti smrtno stradalom radniku i nastradalim radnicima iz Natron-Hayata. Željeli smo pokazati koliko Maglaj voli sve što je njegovo i u dobru i u zlu. Maglaj je ponovo zaživio dolaskom Natron-Hayata i to ne smijemo zaboraviti. Maglaj voli Natron-Hayat kao što i fabrika voli grad", kazao je Adi Softić ispred neformalne skupine građana, dodavši kako im je želja bila da na jedan kreativan način pruže podršku svima iz Natron-Hayata jer je to podrška i njima samima.

Akciji se odazvao veliki broj mladih. Autor velikog crteža na asfaltu je mladi Maglajlija Adi Mešić koji se godinama bavi uličnom umjetnošću.

"U moru apatičnih posmatrača imali smo potrebu reagovati, izraziti duboko i iskreno žaljenje prema izgubljenom životu, sućut porodici i iskazati podršku nastradalim građanima, poželjeti im što brzi oporavak i povratak u okrilje porodice, ali i poručiti menadžmentu Natron-Hayata da nas jako pogađa svaka njihova nesreća, te pokazati neraskidivost veze između tvornice i građana", kazala je Sanja Ilhana Obralić, članica neformalne grupe.