Gube nadu u skoriju deblokadu
0

Mještani sela Luke i Krušev do uputili dramatičan apel za pomoć

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Općina Srebrenica angažovala je dodatnu mehanizaciju za čišćenje puta do sela Luka i Krušev do.

Dežurne ekipe nalaze se na području naselja Mećave, gdje su sniježni smetovi visoki do tri metra. Zbog toga je otežano čišćenje puta, a ostala je neočišćena dionica od nekih desetak kilometara.

Haso Zulanović iz Luke uputio je danas dramatičan apel u kojem kaže da u ovim selima ima oko 200 povratnika koji gube nadu u skoriju deblokadu.

"Ima već četiri teže oboljele starije osobe i njima je neophodna hitna ljekarska pomoć. Ima i djece iz Federacije koja su ovdje kod familije na školskom raspustu. Sve pomalo hvata panika jer smo izgubili nadu da će se u skorije vrijeme deblokirati put do ovih sela. Čuli smo da ona mehanizacija koja je angažovana nije dovoljnih kapaciteta i ne vjerujem da će, ako se sam snijeg ne otopi, uskoro stići do nas“, izjavio je u telefonskom razgovoru Zulanović.

Blokirani mještani gube nadu da će se put do njihovih sela uskoro očistiti i mole da im se pomoć u hrani i lijekovima dostavi helikopterom, kao što je to urađeno prije pet godina, kada su bili blokirani dva mjeseca.