BiH
36

Mještani pogođeni klizištem kod Kaknja: Rekli su nam da se iselimo, ali gdje ćemo?

Piše: E. M.
Mjesto Malješ (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kakanjsko naselje Malješ danas su morali napustiti mještani 12 kuća zbog klizišta koje se pokrenulo, uslijed utjecaja prirode i čovjeka, sa lokaliteta Poduzetničke zone Vrtlište.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila mještane Malješa koji su na ulicama sa nekoliko stvari čekali konačnu naredbu od nadležnih da napuste svoje domove. Klizište koje se danas pokrenulo ugrožava 12 kuća, a nadležni su po sagledavanju situacije naredili evakuaciju stanovništva.

Predsjednik Mjesne zajednice Idriz Čizmić je kazao kako je problem što mještani ne znaju gdje da idu.

"Nikada ovdje nije bilo sličnih problema, a sada ne znamo šta dalje. Ljudi se moraju iseliti, ali gdje da idu? Sastanak sa nadležnima bit će održan sutra u devet sati pa ćemo znati šta dalje", kazao je Čizmić.

Šefik Kovač nakon 15 godina života u kući u mjestu Malješ mora se iseliti sa svojom osmočlanom porodicom.

"Danas kad mi je kćerka rekla da dođem kući jer je zemlja krenula prema kućama, nisam mogao vjerovati. Ovo je bruka i sramota, općina je prodala zemljište privatnim ljudima po niskim cijenama, a gore je dovezeno materijala na hiljade kubika i niko to nije kontrolisao", izjavio je Kovač.

Smatra kako je bilo za očekivati da se ovo jednog dana desi jer je nasip iz dana u dan bio veći, a niko nije kontrolisao odlaganje.

"Rekli su nam da iselimo, ali gdje ćemo večeras ili narednih dana? Jedino što nam je ostalo je da stavimo nekoliko stvari u kese i da idemo iz naših kuća", dodao je Kovač.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak danas je izašao na teren gdje zajedno sa kantonalnim i općinskim predstavnicima civilne zaštite nadgleda stanje klizište.

"Pokretanjem klizišta kamenje od stijena je udarilo u kuće zbog čega je naređena evakuacija. Geološka služba vrši analizu tla i prati se njegovo pomjeranje. Elektrodistribuciji je naređeno da se ugasi električna energija kako ne bi došlo do spoja i zapaljenja manje šume. Čekamo mišljenje geologa da vidimo da li će jelovina nastaviti svoje kretanje prema kućama", izjavio je Solak.

Brojne humanitarne organizacije već su uputile svoju podršku kako bi pomogli ugroženim porodicama, ali sve će se vršiti uz naredbu općinskih služba. Nadležni bi uskoro trebali dobiti rezultate pomjeranja tla te će općinska civilna zaštita poduzeti dalje korake u sanaciji klizišta.