|

Aktiviralo se klizište kod Kaknja, stijene udarile u kuće

Aktiviralo se klizište kod Kaknja, stijene udarile u kuće
142
Piše: A. Z.
9.3.2017. u 14:05
108
komentara
142

dijeljenja
1/9 Foto: FUCZ
2/9 Foto: FUCZ
3/9 Foto: FUCZ
4/9 Foto: FUCZ
5/9 Foto: FUCZ
6/9 Foto: FUCZ
7/9 Foto: FUCZ
8/9 Foto: FUCZ
9/9 Foto: FUCZ
Na lokalitetu Malješ kod Kaknja došlo je do aktiviranja klizišta usljed kojeg je pogođeno 11 kuća u industrijskoj zoni.
Na hitnoj sjednici je Općinskog štaba civilne zaštite s načelnikom općine Kaknja donesena je Odluka o proglašenju nesreće na ograničenom području.


"U cilju zaštite stanovništva odlučeno je da se izvrši iseljavanja 13 domaćinstava iz devet stambenih objekata i dva druga objekta, ukupno 50 osoba. Na osnovu nalaza geologa bit će poduzete interventne mjere sa ciljem rastrećenja klizišta i smanjenja ili uklanjanja sigurnosnog rizika", kazali su za Klix.ba iz Općine Kakanj.


Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da situacija nije dobra jer su ogromne stijene i količine zemlje udarile u kuće, te da su tom prilikom oštećeni i električni stubovi.

Pripadnici FUCZ-a su na terenu, ali Solak dodaje da ne mogu ništa učiniti. Služba civilne zaštite Kakanj će pomoći svim porodicama pri evakuaciji i one će boraviti kod rodbine.

Preduzeću Trgošped d.o.o. Kakanj naloženo je da ukloni cisternu koja se nalazi u blizini klizišta, a Elektrodistribuciji Zenica da obezbijedi dežurnu ekipu na klizištu, te da ubrzaju sa dislokacijom dalekovoda koji se nalazi u zoni klizišta. Također, RMU Kakanj je dužan obezbijediti dežurnu ekipu i razmotriti izmještanje svog dalekovoda iz zone klizišta.
Prijavi grešku


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...