BiH
93

Mještani Alića blokirali magistralni put M-17 i traže razgovor s premijerom Novalićem

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Alića, Mjesne zajednice Kosova, oko 9 sati i 30 minuta blokirali su magistralni put M-17, Maglaj - Doboj, kako bi došlo do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Blizu 50 mještana Alića danas je ostvarilo svoje namjere koje su jučer istakli na sjednici Općinskog vijeća u Maglaju, gdje nisu ispunjeni njihovi zahtjevi da se izvrši revizija Odluke po kojoj bi im po domaćinstvu trebalo biti isplaćeno po 35.000 KM.

Federalni fond za ugrožene od poplava osigurao je za poplavljene u Maglaju 1.250.000 KM, a Odlukom Općinskog vijeća, koje raspolaže sredstvima, nije obuhvaćeno 17 kuća u Alićima koje su porušene usljed klizišta.

Mještanin Salih Rahmanović jutros je od 7 sati čekao rješenje problema, ali na kraju je i on blokirao M-17.

"Mi smo bili na sjednici Općinskog vijeća gdje smo tražili da izvrše reviziju Odluke i dodijele nam sredstva, ali to se nije dogodilo. Ni mi ne želimo na ovaj način tražiti svoja potraživanja, ali samo ovako nadležni se odazovu", kazao je Rahmanović.

Jedan od prijedloga na sinoć održanoj sjednici Općinskog vijeća je bio da se mještanima do marta isplati po 10.000 KM, a ostatak u narednom periodu. Međutim, oni na to nisu pristali, a predstavnik MZ Kosova Enes Sejmenović jutros je dao ostavku na mjesto vijećnika.

"Sinoć sam uradio što zastupam, a to je interes ovih ljudi i žao mi je što kolege vijećnici nisu glasali po svojoj savjesti. Ja ne odobravam ovakve načine i metode, ali u ovoj državi zakone ne poštuju ni oni koji ih donose, pa zašto bi građani", kazao je Sejmenović.

Mještanima se jutros obratio i načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić koji je kazao kako je na raspolaganju sa svim resursima, ali da je i njemu šef Općinsko vijeće te da je on bespomoćan.

"Mjesec dana pokušavamo riješiti ovaj problem s vladom Federacije, jer premijer upravnog odbora Fonda i pet ministara čine većinu UO Fonda i oni su nadležni u rješavanju ovog problema", izjavio je Mustabašić.

Od Mustabašića su mještani Alića tražili da danas pozove premijera Novalića u Donju Kosovu da razgovaraju s njim, a do tada će, kako kažu, držati M-17 blokiranim.