BiH
86

Mještani Alića najavili blokadu M-17 i štrajk glađu: Tražimo izmjenu Odluke o dodjeli sredstava za obnovu kuća

Piše: E. M.
Enes Sejmenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Enes Sejmenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Alića iz Mjesne zajednice Kosova kod Maglaja za sutra su najavili blokadu magistralnog puta M-17 i štrajk glađu ukoliko se na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaja ne izvrši revizija odluke po kojoj rješavanje njihovih stambenih problema iz majskih poplava 2014. godine treba biti prioritet.

Federalna Uprava civilne zaštite za obnovu stambenih objekata na području Maglaja, nakon majskih poplava iz 2014. godine osigurala je sredstva od 1.250.000 KM koja su data na raspolaganje načelniku Mehmedu Mustabašiću. Međutim, problem nastaje jer 17 porodica iz mjesta Alići, koji su izgubili krov nad glavom i imovinu, prema Odluci nisu uvršteni u raspodjelu tih sredstava.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik MZ Kosova Enes Sejmenović je kazao kako će se na današnjoj sjednici Općinskog vijeća tražiti revizija Odluke te da mještani Alića budu uvršteni u raspodjelu sredstava.

"Prošlo je 639 dana, a nijedna solucija nije ponuđena da se riješe problemi mještana Alića koji su prema mom uvjerenju zaista najugroženija populacija u ovoj nesreći. Nažalost, ovo ne vidi ni politika, ni oni koji trebaju da se solidarišu s njima, a manje su oštećeni“, kazao je Sejmenović.

Prema Odluci koja je donesena 29. decembra 2015. godine sredstva od 1.250.000 KM trebala bi biti dodijeljena samo mještanima koji su pogođeni poplavama, ali ne i klizištem, zbog čega je 17 porodica koje su izgubile sve prepušteno samo sebi.

"To je bio povod i okidač za ove ljude da danas traže promjenu Odluke te biti uvedeni u pravo i korisnici 1.250.000 KM“, dodao je Sejmenović.

Do sada je u obnovu Maglaja uloženo više miliona KM od brojnih institucija i humanitarnih organizacija širom svijeta, a veoma mala sredstva su usmjerena na rješavanje problema mještana Kosove. Zbog čega Kosova nije prioritet kod nadležnih, pitanje je svih mještana.

"Zašto ovo nije prioritet, nikome nije jasno kako može prioritet biti neko s manjom štetom i riješenim problemom nad onima koji su trajno nezbrinuti i imaju ogromnu štetu. Međutim, i u današnjoj reviziji Odluke bojim se da politika neće prepoznati zahtjeve ovih ljudi“, zaključio je Sejmenović.

Sjednica Općinskog vijeća Maglaja zakazana je za 16 sati kada će biti poznato da li će mještani Alića sutra blokirati magistralni put M-17 i početi svoj štrajk glađu kako bi ostvarili svoje zahtjeve.