Kanton Sarajevo
4

Mjere izrečene maloljetnicima se ne sprovede uvijek jer ne postoje ustanove za njih

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Shutterstock
Foto: Ilustracija/Shutterstock
Troje maloljetnika upućeno je u vaspitno-popravni dom dok je jedan smješten u maloljetnički zatvor zbog krivičnih djela koja su počinili u prošloj godini. Prema podacima JU Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, različite mjere izrečene su za 34 maloljetnika koji su vršili krivična djela.

Ipak, ne sprovode se sve mjere iz različitih razloga među kojima je i nedostatak adekvatnih institucija. Kako navode, broj se nije promijenio u odnosu na 2017. godinu. Protiv maloljetnika je ukupno vođeno 112 prekršajnih postupaka, šest ih je obustavljeno.

Iz JU Centar za socijalni rad KS ističu kako se ne izvršavaju sve mjere koje se propišu iz više razloga, a među njima su najčešći ti što roditelji i maloljetnici ne sarađuju u slučajevima, zbog toga što je od izricanja mjera prošlo dugo vremena pa su maloljetnici postali punoljetnici, kao i zato što maloljetnici s roditeljima mijenjaju mjesto prebivališta pa ne mogu dobiti poziv. Također, kao razlog je naveden taj što nema odgovarajućih ustanova i institucija gdje bi dobili stručnu pomoć.

"Zakonom nije regulisana odgovornost porodice za nedovoljno uključivanje u izvršenje mjera koje provodimo na principu dobrovoljnosti i škole često nisu sklone podržati napa nastojanja da se maloljetnik kome je izrečena mjera zadrži u školi. Problemi u provođenju odgojnih mjera manifestuju se ukoliko su kod maloljetnika prisutni problemi ovisnosti ili psihofizičke smetnje za njih nema posebnih ustanova za izvršenje mjera te se izriču mjere koje ne doprinose njihovoj resocijalizaciji. Teškoće postoje u izvršavanju sankcije prema maloljetnicima koji ispoljavaju složene forme nasilničkog ponašanja, zbog nepostojanja definisanih procedura i odgovarajućih ustanova", navode iz Centra za socijalni rad.

Naglasili su kako alternativne mjere prema maloljetnicima koje predviđa Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku sudovi i tužilaštva nisu izricali, a za njihove provedbe nisu osigurani kadrovski potencijali niti neophodne institucije.

"Problem su mjere koje se izriču maloljetnicima za učinjene prekršaje - posjećivanje odgojno obrazovnih i psiholoških savjetovališta jer takva institucija ne postoji kao i zabrana druženja sa osobama koje mogu negativno utjecati na maloljetnike što je teško provesti vez saradnje ostalih društvenih institucija i roditelja. Također, nisu osigurana sredstva za finansiranje vanrednog školovanja maloljetnika koji napusti školu zbog učinjenog krivičnog djela", ističu.

JU Centar za socijalni rad KS zaključila je ugovore sa KJU Gerentološki centar, KJU Dom za socijalnio, zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, Servis centrom za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu", te Savezom organizacija za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama FBiH "Sumero" s ciljem provođenja odgojnih preporuka izrečenih maloljetniku. Liste su dostavljene sudiji i tužiocu za maloljetnike 4. aprila prošle godine.

U prošloj godini šestero maloljetnika je upućeno u Odgojni centar za maloljetnike, devetero u odgojnu ustanovu, dok je za desetero izrečena mjera pojačanog nadzora nadležnog organa socijalnog staranja, a u dva slučaja mjera pojačanog nadzora roditelja, usvojitelja i staratelja.

KJU Odgojni centra KS je također naveo kako je problem djelotvornosti izvršenja mjera što postupci protiv maloljetnika traju dugo, što ne postoji ustanova u koju bi se maloljetnici smjestili dok traje sudski postupak i što ne postoji zakonom predviđena služba za dijagnostiku i opservaciju.

Sve službe nadležne za maloljetnike istakle su kako se suočavaju i s problemom nedostatka stručnog osoblja.