Poruka svijetu
1.3k

Miting podrške Palestincima u Sarajevu: Jerusalem je glavni grad Palestine

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Na platou ispred Sebilja u Sarajevu danas je održan skup podrške narodu Palestine i protest zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Okupljanje koje je počelo u 12:45 sati organizovali su Palestinska zajednica u BiH, Egipatska unija u BiH, Udruženje Mladi muslimani i Udruženje Palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva.

Okupljenima koji su poručili Trumpu da je Jerusalem glavni grad Palestine, obratio se bivši reis-ul-lema Mustafa ef. Cerić.

"Pozivamo muslimanski svijet da se ujedini u svemu onom što treba da ima čast i dostojanstvo na ovom svijetu. Podržavamo odluke Arapske lige da se primjene sve rezolucije UN-a i Vijeća sigurnosti, a Palestincima šaljemo simpatije", poručio je Cerić.

Podsjećamo, Donald Trump je 6. decembra objavio da SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izreala, ustvrdivši da je to trebalo mnogo ranije učiniti. Nakon njegovog poteza uslijedile su osude državnika iz cijelog svijeta koji su poručili da će Trupmova odluka destabilizirati Bliski istok. U protestima zbog priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela više osoba je poginulo i povrijeđeno.

Islamske zemlje su kao odgovor na njegovu odluku priznale istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine i pozvale sve države da priznaju državu Palestinu.