BiH
2

Mišo Kuzmanović ručno napravio i provozao bolid s Porscheovim motorom

Piše: J. Hadžiahmetović
Mišo Kuzmanović iz Prnjavora je, nakon stotina sati rada tokom dvije godine, sjeo u svoj ručno izrađen bolid, upalio ga i provozao. Kaže da mu je to bio jedan od najsretnijih trenutaka u životu.

Porscheov motor od 2.000 kubika i mjenjač jedini su dijelovi koje Kuzmanović nije napravio na ovom unikatnom četverotočkašu. Po zanimanju mašinski tehničar, Kuzmanović je sam dizajnirao ovaj šest metara dug automobil sa dva sjedišta.

"Mnogo novca, truda, upornosti i znanja trebalo mi je za ovo. Radio sam više od 1.000 sati i uložio blizu 25.000 eura. Naravno, u nekim poslovima, kao što je farbanje i ozvučenje, pomogli su mi prijatelji", kaže Kuzmanović za portal Klix.ba. Na automobilu je urađen atest i u potpunosti je spreman za vožnju.

"Najbrže što sam je vozio bilo je 180 kilometara na sat. Malo je problem kada puše vjetra, ali ovo je auto za kuliranje", dodaje naš sagovornik.

Iako su mu nudili mnogo više novca nego što je uložio, Kuzmanović nije htio prodati svoj automobil.

"Ovo nije stvar za prodaju jer dijete od dvije godine ne prodajete. Tokom rada na autu povrijedio sam prst, trebalo mi je više od godinu i po da ga saniram", kaže Kuzmanović.

On se nada da će, kad s porodicom krene put Kanade, sa sobom ponijeti i ovaj nevjerovatni automobil.

"Imam djecu spremnu za fakultet i planiramo ići odavde. Mala smo sredina da bi čovjek nešto više ostvario na ovaj način. Ako uspijemo preseliti u Kanadu, nadam se da će neko prepoznati i znati cijeniti ovaj rad", vjeruje Kuzmanović.

Upravo zahvaljujući ovom automobilu, upoznao je mnoge ljude širom zemalja bivše Jugoslavije. Sa nekima je uspostavio izrazito dobre prijateljske odnose, što je, kaže, najveća vrijednost posla koji je uspješno odradio.