{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misija OSCE-a u BiH: Građani Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo

A
25.7.2014. u 10:32
18
6
Misija OSCE-a u BiH: Građani Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo
18
Misija OSCE-a u BiH: Građani Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Fletcher M. Burton je danas pozvao građane Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo prije 28. augusta kako bi mogli učestvovati na predstojećim općtim izborima. 
Burton je podsjetio građane u Brčko distriktu da trebaju odabrati jedno od entitetskih državljanstava kako bi mogli ostvariti svoje pravo da biraju i budu birani na izborima koji će se održati 12. oktobra 2014. godine.

"Oni koji još nisu odabrali, promijenili ili registrovali svoje entitetsko državljanstvo imaju mjesec da to učine. Oni to mogu uraditi u kancelariji Vlade Brčko distrikta ili u 14 matičnih službi u cijelom Distriktu. To je važno pitanje. Ako propuste da dobiju entitetsko državljanstvo, tamošnji građani neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje demokratsko pravo na glasanje", rekao je Burton.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da državljanin BiH koji je registrovan za glasanje za Brčko distrikt ima pravo glasati sa za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgovarajućim glasačkim listićem u entitetu čiji je taj birač državljanin, kao i na izborima za entitet čiji je taj birač državljanin.

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska CIK BiH će obaviti 28. augusta u ponoć. Nakon tog roka neće se moći mijenjati adrese prebivališta jer, birački koji to učine naći će se na biračkom spisku za izborne jedinice u kojima su bili prijavljeni prije 28. augusta

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: