{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misija MMF-a u Vladi FBiH: Za reforme i razvoj

F
FENA
4.5.2015. u 12:32
0
26
Misija MMF-a u Vladi FBiH: Za reforme i razvoj
0
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Milićević sastali su se danas u Sarajevu s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu s Ronom van Roodenom i tom ih prilikom informirali o reformskim potezima koje Vlada FBiH namjerava poduzeti.
Van Rooden ocijenio je pozitivnim što entitetske i vlasti na razini BiH imaju jednake poglede na probleme koje treba riješiti i na prioritetne pravce djelovanja. Također je uspješnim ocijenio nedavne razgovore u Vašingtonu koje su predstavnici entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH imali s MMF-om i Svjetskom bankom.

Ukazao je na to da su pred bh. vlastima brojne zadaće kao što su donošenje novih zakona o radu i o državnoj službi, iznalaženje mogućnosti za smanjenje opterećenja na plaće, uspostava jedinstvenog registra primatelja socijalnih davanja, reforma penzionog sistema, pojednostavljenje propisa od kojih ovisi poslovno okruženje.

Prema Novalićevim riječima, Vlada FBiH je zainteresirana za aktivne mjere ekonomskog razvoja. U tom kontekstu pomenuo je znatno agresivniji pristup izgradnji objekata u energetskom i cestovnom sektoru.

"Jasno nam je da će biti i teških odluka, ali mi smo tu da ih donesemo i provedemo i nećemo odustati", kazao je Novalić.

Govoreći o poslovnom okruženju, Novalić je istaknuo i značaj uspostave trgovačkih sudova koji bi se isključivo bavili korporativnim i radno-pravnim zakonodavstvom, što bi znatno ubrzalo okončanje sporova koji sada traju i godinama.

Ministrica Milićević je kazala kako je jedna od zadaća Vlade FBiH definiranje strategijskih projekata koji će voditi ka ekonomskom oporavku FBiH. Kada je riječ o investicijama, ukazala je i na potrebu iznalaženja načina na koji će oni koji imaju velike depozite u bankama biti motivirani da taj novac ulože u ekonomske projekte.

Suradnja Vlade FBiH i MMF-a bit će intenzivirana u slijedećem razdoblju, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: