BiH
335

Mirza Ustamujić cijeli iznos "bijelog hljeba" uplaćuje za siromašne

Piše: E. G.
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Bivši zastupnik u Parlamentu FBiH Mirza Ustamujić (DF) je uplatio cjelokupan iznos "bijelog hljeba" od 2.500 KM na račun Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine za socijalno ugrožene. Radi se o prvoj plaći nakon isteka mandata, a kako je obećao, i preostale će uplatiti za siromašne građane.

On je jedan od zastupnika iz prošlog saziva Parlamenta Federacije BiH koji su podnijeli zahtjev za primanjem plaće godinu nakon isteka mandata, odnosno "bijelog hljeba". Međutim, on će novac svaki mjesec uplaćivati organizacijama koje pomažu socijalno ugroženima.

"Dok se u javnosti polemiše da li političari trebaju ili ne dobiti 'bijeli hljeb', odlučio sam podnijeti zahtjev za to pravo koje mi zakon omogućava, ali ne da bih ga ja iskoristio za lične interese, već da bih barem taj 'bijeli hljeb' osigurao onima koji žive u teškim socijalnim uvjetima", rekao je Ustamujić.

Uplatnica, prvih 2.500 KM za Crveni križ
Uplatnica, prvih 2.500 KM za Crveni križ

Dodao je da će svaka naredna uplata na njegov račun po osnovu "bijelog hljeba" biti prebačena humanitarnim organizacijama, javnim kuhinjama i slično, a koje građanima BiH origuravaju stotine bijelih hljebova i tako im pomažu da prežive.

"Zbog sveopćeg nepovjerenja u naš sistem koji zasigurno odricanje od budžetskih sredstava neće preusmjeriti na prave adrese, onih najugroženijih porodica, smatram ovo moralnim činom koji je učinkovitiji od ispraznog populističkog odricanja prava na naknadu po isteku mandata zastupnicima. Zagovornik sam ukidanja 'bijelog hljeba', ali isključivo uz precizno određenje da se ta sredstva iz budžeta usmjere za pomoć ugroženim građanima", rekao je Ustamujić.