BiH
4

Mirsad Kebo najavio žalbu na odluku Tužilaštva BiH o slučaju Džaferović

SRNA
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je Srni da će uložiti žalbu na današnju odluku Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika DŽaferovića u vezi sa ratnim zločinima.

"Ne može se za ovako kratko vrijeme izvršiti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužilac bio u prilici da to sve sagleda", rekao je Kebo.

On je naglasio da će iskoristiti svaku zakonom predviđenu mogućnost da se žali na takvu odluku postupajućeg tužioca, posebno u svjetlu posljednih slučajeva pritisaka na pojedine sudije i stanja u pravosuđu BiH.

"Stičem utisak da je vršen strašan pritisak političkih struktura da se ovo pitanje razriješi prije uspostavljanja vlasti. Mogu govoriti samo o svom ličnom utisku da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala", smatra Kebo.

On je napomenuo da je Haški tribunal sudio ljudima po komandnoj odgovornosti, a da mu se u ovom slučaju čini da se pokušava iznaći način da se ne ulazi u suštinu problema.

"Imam osjećaj da je stanje u pravosuđu u BiH takvo da ne garantuje da imam puno povjerenje u te institucije. Ne treba nas ovo obeshrabriti", dodao je Kebo.

On je rekao da ova odluka Tužilaštva pokazuje da se pravda "prelama preko koljena".

"Čini se da postoje pojedini tužioci i ljudi koji imaju jak uticaj na Tužilaštvo i koji su montirani na ta mjesta od ranije, s obzirom da su pojedine stranke imale veliki uticaj na njihov imenovanje", dodao je Kebo.

Tužilaštvo BiH izdalo je danas naredbu o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića u vezi sa ratnim zločinima.

Postupajući tužilac je na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo donio takvu odluku, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Istu odluku Tužilaštvo BiH je donijelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, s tim da se, kako je pojasnio Grubešić, protiv Mahumljina u Tužilaštvu vodi predmet nevezano za Kebinu prijavu.