Nezavisni kandidat
710

Mirsad Hadžikadić: Pravni sistem BiH ne smije biti vezan za političke strukture

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Američki profesor bosanskohercegovačkog porijekla i nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Hadžikadić izjavio je u utorak u Sarajevu kako su funkcionalna država, ekonomija i mladi u fokusu njegove predizborne platforme.

Hadžikadić, rođeni Banjalučanin s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, bio je gost događaja/susreta sa mladima, koji se pod nazivom "Kafa sa …predsjedničkim kandidatom", realiziraju u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT, a u sklopu serije susreta s kandidatima za člana bh. Predsjedništva uoči predstojećih Općih izbora u BiH.

U osvrtu na koncept koji kao kandidat nudi, Hadžikadić je kazao kako fokus njegovog djelovanja jeste promjena svijesti svih ljudi, bez obzira ko su i gdje se nalazili, a radi razbijanja apatije i stvaranja pretpostavki za pozitivne pomake koji su u funkciji prevazilaženja postojećeg stanja i to na temelju vlastitog primjera - kako bi pokazali da se može i mora drugačije.

Istovremeno, ističe kako polazište za moguće promjene jeste prihvatanje odgovornosti za stanje u BiH, potcrtavajući da je prvi korak na tom putu sudjelovanje u izbornom procesu, te da vizija za koju se zalaže podrazumijeva funkcionalnu državu BiH, bolji životni standard, odnosno brži ekonomski razvoj i puni angažman mladih, uz otvaranje perspektive za njihov ostanak u BiH.

Hadžikadić napominje da bi investicije predstavljale okosnicu njegovog angažmana, ukoliko bi bio izabran za člana bh. Predsjedništva, te da unapređenje u toj oblasti umnogome ovisi od efikasnosti na planu borbe protiv korupcije, odnosno odgovarajućih koraka u sklopu pravnog sistema.

U tom kontekstu, precizira kako pravni sistem ne smije biti vezan za političke strukture, a kao mogući razvojni model nudi kreiranje investicijskih fondova, garantovanih od države, ili Evropske unije, a radi investiranja u konkretne projekte kao što su informacione tehnologije i ulaganja u kompanije u tom sektoru, odnosno otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za ostanak mladih u BiH.

"Bez mladih i njihovog ostanka u Bosni i Hercegovini mi nemamo strukturu ljudi koja će popunjavati potrebna radna mjesta. Sudbina mladih je vezana sa sudbinom države", poručio je Hadžikadić, koji vjeruje da će u sklopu 'platforme za progres' animirati dovoljan broj mladih u BiH, zainteresiranih za novi način političkog promišljanja i organiziranja.

Mirsad Hadžikadić je u SAD odselio 1984. godine, a 1987. doktorirao na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Šarloti (Charlotteu) - Sjeverna Karolina US, te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Šarlote.