{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirsad Deda Pašić: Skakanje sa Starog mosta je igra prestiža i hrabrosti

A
26.7.2014. u 10:39
3
5
Mirsad Deda Pašić: Skakanje sa Starog mosta je igra prestiža i hrabrosti
3
S posebnim ponosom 448. tradicionalne skokove sa Starog mosta iščekuje Mirsad Deda Pašić, jedan od najboljih skakača sa Starog mosta svih vremena. Pašić je već decenijama u ocjenjivačkom žiriju tradicionalnih skokova kako bi svoje znanje i ljubav, koju ima prema ovom vidu sporta prenio na mlađe generacije.
Mirsad Deda Pašić (Foto: Anadolija)
Mirsad Deda Pašić (Foto: Anadolija)


Deda Pašić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govori o ljubavi prema skokovima i svojoj zebnji jer posljednjih godina osjeti da postoje snage i ljudi kojima skokovi smetaju. 

Pašić je svoju ljubav prema mostu i prema skokovima krunisao još u desetoj godini života.

"To je bilo 28. augusta 1955. godine. Imao sam devet godina, osam mjeseci i dvadeset devet dana kada sam prvi put poletio s mosta", prisjetio se Pašić. Kao i svako drugo dijete Neretve i Mirsad je prošao rane faze privikavanja na skokove. Bio je najhrabriji u svojoj generaciji i imao je privilegiju da prvi osjeti šta znači letjeti sa Starog mosta. Kaže da mnogo duguje svim starijim skakača s kojima se u ranoj mladosti identificirao. Prvi put se na takmičenje prijavio 1960. i osvojio prvo mjesto. Potom je jedanaest puta zaredom bio prvak. Tri puta je osvajao drugo, a tri puta treće mjesto.

I žiri tog doba imao je svoje trikove i svoju logiku, priča nam Pašić. Kasnije su mu to i otvoreno priznali da je svaki put njegov skok bio najljepši i najbolji, ali da su titulu davali drugima kako bi skokovi bili interesantniji i kako bi se mladim skakačima vratio moral.

"Mi smo ti uvijek svjesno krali prvo mjesto", pojašnjavali su mu članovi žirija mnogo godina kasnije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Njegov stil skakanja u Mostaru je poznat pod nazivom "štanga" kojeg skoro više nema.

"Bit će mi jako žao ako padne u zaborav ovaj stil. Ja sam skakao nekoliko stilova, ali mi je 'štanga' bila uža specijalnost", pojašnjava Pašić.

A biti skakač sa Starog mosta oduvijek je pa i u doba Pašićeve mladosti bila igra prestiža i hrabrosti. Tada bi obale rijeke Neretve bile prepune kupača i vrlo je važno mladiću da mu kažu da je imao odličan ili najljepši skok, kako su to Dedi stalno ponavljali.

Nije očekivao slavu kroz život, mada je osjetio na brojnim putovanjima i nakon pisanja domaće štampe koja ga je proglašavala majstorom skokova, a nakon što je skočio i sa kule koja visoko dominira iznad Starog mosta i kraljem skokova.  Pašić je prvi skočio i sa čardaka koji se nalazi na desnoj strani iznad Starog mosta. Niz je drugih uspješnih rezultata i pobjeda.

"Za skokove su važne tri stvari: ljubav, želja i hrabrost na trećem mjestu", kaže Pašić.

S posebnim emocijama Pašić se prisjetio uloge Džemala Bijedića i njegovog oduševljenja skokovima.

"Jedne godine Džemal je bio pokrovitelj skokova, ali nije mogao doći. Došao je iduće godine i sjedio bi u Muzeju. Sjećam se da je rekao 'pa ko može s mojim Mostarcima!?'", prisjetio se Pašić.

Stari most u Mostaru (Foto: Anadolija)
Stari most u Mostaru (Foto: Anadolija)


S druge strane, Pašić ni s najmanjim simpatijama ne govori o aktuelnoj vlasti.

"Sve mi se čini da bi neko htio da ugasi tu tradiciju koja je stara 448 godina. Most ne bi bio to da nije skakača i skokova. Mostar ne bi bio to bez Starog mosta. Pa svuda kud sam išao pitali su me za skakače. Kako smiju skočiti i ima li ih. Pa ko smije da ugasi toliku tradiciju?", pita se Pašić.

Na kraju razgovora podsjetio je da je Klub skakača u vodu "Mostari" pokrenuo  inicijativa za uvrštenje skokova sa Starog mosta na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: