BiH
59

Kalajdžić za Klix.ba: Uplakan i bespomoćan, svjedočio sam rušenju Starog mosta

Klix.ba
Benaid Kalajdžić i Emir Balić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Benaid Kalajdžić i Emir Balić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Benaid Kalajdžić jedan je od najpoznatijih skakača sa Starog mosta. On je jedan od onih koji su svoj život podredili Starom mostu i mostarskim skokovima.

Sedam puta je bio pobjednik mostarskih skokova, a pet puta je bio drugoplasirani i trećeplasirani. Sa ponosom ističe da je prvi sportista koji je nezavisnu Bosnu i Hercegovinu predstavio na jednom Svjetskom prvenstvu.

Jedan je od prvih mostarskih skakača koji je skočio sa novog luka na današnji dan prije tačno deset godina.

"Neopisiv je to bio osjećaj. Nešto nezaboravno i definitivno moj najdraži skok. Ravan onom prvom izvedenom davne 1978. godine", kaže Kalajdžić, dodavši:

"Današnji most je prelijep, ali nije ni blizu lijep kao onaj koji su srušili. Možda je to moj neki intimni osjećaj, jer smo u vrijeme onog srušenog mosta ljepše i bolje živjeli, voljeli se i poštovali. Most smo zajedno čistili, na njemu smo spavali, provodili dane i noći i na njemu više vremena boravili nego svojim kućama. Nije bilo važno da li ti je ime Branko, Mujo ili Franjo."

Kalajdžić je bespomoćno, uplakan posmatrao rušenje mosta prije 21 godinu. Bio je to jedan od najtežih momenata u njegovom životu.

"Sjedio sam u blizini sa svojom osmogodišnjom kćerkom i gledao most kako odlazi u rijeku. Bio sam bijesan jer ga ne mogu zaštiti, a silno sam želio to, ali i tužan u nevjerici da ga više nema. Suze su sustizale jedna drugu."

Prije tačno deset godina iz Mostara je u svijet poslana poruka mira. Luk koji je spojio dvije obale trebao je pomiriti nekad zaraćene strane u gradu na Neretvi.

“Most spaja i miri i dobro je što je to njegova funkcija. On će i dalje nastaviti spajati, samo nažalost spajat će u onoj mjeri u kojoj mu to vladajuće SDA i HDZ dozvole", dodao je pomalo razočarani Kalajdžić koji će svoj posljednji skok sa Starog mosta izvesti u nedjelju.