BiH
23

Skakač Lorens Listo: Postojimo samo Neretva, most, skok i ja

Anadolija
Lorens Listo, poznata mostarska lasta i najtrofejniji skakač sa Starog mosta nakon rata u Bosni i Hercegovini, pred još jedne skokove u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako osjeća pozitivnu tremu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Osjećam da sam spreman jer sam se za ovo pripremao čitavu godinu", kaže Listo.

Skokovi kakav je "lasta" su izuzetno zahtjevni i za njega su potrebne i fizičke i psihičke pripreme jer svaki susret tijela sa vodom podrazumijeva i neku vrstu bola, pojašnjava Listo koji se spremao za ove skokove u teretanama i drugim sportskim terenima, najčešće na atletskim stazama.

"Potrebno je dosta koncentracije za dva pobjednička skoka. Desi se da nekad malo izbijete dah, da se malo 'obala zaljulja', treba biti psihički spreman da osjetite tu bol u prsima i glavi kad ulazite u vodu, treba se znati nositi s tim", kaže Listo.

Sposobnost koncentracija da drugi skok izvede bolje od prvog za Listu  je bila i najpresudnija da se okiti slavom najboljeg. Spoznaja da je fizički spreman u tom trenutku je presudna.  Listo je do sada u kategoriji skokova na glavu pobjeđivao sedam puta. Samo Emir Balić ima više trofeja. Trinaest.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Kad  se popenjem na ogradu Starog mosta zaboravim raju koja me bodri, zaboravim na kamere i na sve drugo. Postojimo samo Neretva, most, skok i ja", otkriva Listo.

Listo skače 15 godina sa Starog mosta i krajnje je svjestan da mala greška može završiti kobnim posljedicama.

"Uvijek pred takmičenje imam pozitivnu tremu. I sad sam uzbuđen, 'nabrijan' jer kako godine odmiču sve mi je draže uzeti to prvo mjesto", kaže Listo za AA. 

U tehnikama kojima se rukovodi Listo značajnu pažnju daje pogledu, jer za savršen skok kakav on izvodi potrebno je niz drugih savršenosti, u kojima čak i pogled ima zapaženo mjesto. Ne želi da pravi razliku između takmičarskih skokova ili kad je sam s društvom.

"Skok uvijek mora biti savršen", kategoričan je i dodaje da treba imati i dozu straha, ali i dozu hrabrosti i umijeća pa nastavlja da je previše straha opasno, ali da je jednako tako opasno ako straha nema. 

Listo je prvi put skočio sa Starog mosta 2000. godine i to na oficijelnom takmičenju. Prije toga nije skakao "lastu". S nekih drugih mjesta jeste, ali sa Starog mosta nije. Na pitanje novinara Anadolu Agency (AA) da li su skokovi sa mosta i neka vrsta viteštva Listo kaže da ne treba biti skroman i da to jeste baš ta vrsta viteštva.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"U skoku ima i hrabrosti i mudrosti i ljubavi bez koje ni ova tradicija ne bi preživala 448 godina", rekao je.

Lorens se nada još jednoj pobjedi i osmoj tituli najbolje mostarske laste. Žao mu je da ove godine neće imati jake domaće konkurencije svojih prijatelja iz Mostara, da ne skaču Samir Zukanović, Haris Džemat, Arman Puzić i drugi.

"Žao mi je da njih neće biti jer meni je zastajao dah kad ih vidim, a mogu misli tek kako je bilo publici", rekao je Listo. 

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta 448. po redu počet će danas u 16 sati. Očekuje se veliki broj učesnika na ovogodišnjim skokovima iz cijele regije. Svoj dolazak organizirano su najavili skakači iz Kragujevca. Međutim, tačan broj takmičara još uvijek nije poznat jer konačnu odluku o tome da li neko može ili ne skakati sa Starog mosta donijet će stručne ljekarske ekipe. Spiskovi takmičara bit će poznati oko dva sata pred početak takmičenja. Skakači će se takmičiti u dvije kategorije skokova na noge i skokova na glavu.  O pobjednicima odlučivat će žiri u sastavu: Emir Balić, Mirsad Deda Pašić, Ailica Jakirović, Enver Novaković i Samir Zukanović.