BiH
21

Mirovna akcija u Sarajevu uz cvijeće, džezvu i fildžane

Anadolija
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organizovalo je danas mirovnu akciju i stajanje u povodu sedmice ženskih prava koja počinje danas i završava 8. marta.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Jednosatna mirovna akcija posvećena ženskim pravima nazvana je "Mir!".

U izjavi za medije, koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je da će od sutra druge nevladine organizacije u BiH, Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, organizovati akcije sve do 8. marta, kada će Fondacija “Cure” organizovati tradicionalni marš.

Edvin Kunka Ćudić (Foto: Anadolija)
Edvin Kunka Ćudić (Foto: Anadolija)

Upozorio je kako danas postoji negiranje, diskriminacija i omalovažavanje ženskih ljudskih prava.

Govoreći o cvijeću, džezvi i fildžanima, koji su postavljeni ispred transparenta na današnjoj mirovnoj akciji, Ćudić je kazao da je to tradicionalno za 8. mart.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ovom mirovnom akcijom na sarkastičan način prikazujemo mir, ali i šaljemo poruku da mir ne bi trebao biti samo 8. marta, već svaki dan. Želimo podsjetiti i da još živimo u zajednici koja njeguje kulturu nasilja, a time vrši i diskriminaciju prema svima koji ne misle onako kako misli patrijarhalna zajednica", kazao je Ćudić.

Učesnica mirovne akcije Amina Ruhotina je kazala da su žene u BiH, nažalost, zapostavljene i marginalizirane u društvu.

Amina Ruhotina (Foto: Anadolija)
Amina Ruhotina (Foto: Anadolija)

"Mislim da je jako važno da ženama pošaljemo poruku da se osvijeste i da shvate da su žene 365 dana, a ne samo taj jedan dan", kazala je Ruhotina.

UDIK navodi da današnjom akcijom iskazuju poštovanje prema ženskim pravima i važnosti njihovog učestvovanja u zajednici, ali i solidarnosti prema njihovoj borbi protiv diskriminacije za bolje sutra.