BiH
0

Karavan "Žena je izvor mira" krenuo iz Bihaća

FENA
Karavan pod nazivom "Žena je izvor mira" krenuo je 12. maja iz Bihaća, s glavnog gradskog trga, u akciji koju do 31. maja provode organizacije žena u 12 gradova Bosne i Hercegovine.

Cilj je veća briga i kontinuitet u kulturi sjećanja na stradanje žena te uključivanje žena u izgradnju mira.

Akcija je u okviru projekta "Mir sa ženskim licem - osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću", saopćila je jedna od organizacija uključenih u akciju, "Glas žene" iz Bihaća.

Osim te asocijacije, u akciji su Fondacija "Udružene žene" iz Banja Luke, Helsinški parlament građana Banjaluka, Udruženje građanki "Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Fondacija CURE iz Sarajeva, "Žena BiH” iz Mostara, žensko udruženje "Most” iz Višegrada, "Forum žena” iz Bratunca i Udruženja građana "Budućnost” iz Modriče.

U navedenim gradovima, različitim manifestacijama će žene uputiti poruke mira i otvoriti debate o doprinosu njihovih iskustava i postignuća u zajedničkoj kulturi sjećanja.

Sve organizacije će lokalnim upravama uputiti zahtjeve za povećanje broja ulica koja nose imena po ženama, posebno po onima koje su dale doprinos razvoju ovih zajednica.

Zajednička inicijativa svih 12 organizacija je da Parlamentarnoj skupštini BiH predlože ustanovljenje dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini - dana sjećanja na žene žrtve rata u BiH.

Akcija "Mir sa ženskim licem" simbolizuje višegodišnje nastojanje aktivistkinja ženskih organizacija u Bosni i Hercegovini da prevaziđu fizičke i simboličke barijere uspostavljene ratom a "podvučene" mirom i grade demokratsko, rodno svjesno i pravdeno društvo.

To je put da žene aktivno učestvuju u izgradnji mira u kojem bi se jasno prepoznala i 'ženska strana rata' - herojstvo u preživljavanju ratnih nesreća, zločini nad ženama i njihova stradanja, saopćio je "Glas žene" iz Bihaća.