BiH
0

U Tuzli održana mirovna lokalna akcija "Mir sa ženskim licem“

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Tuzli je danas održana lokalna mirovna akcija "Mir sa ženskim licem“, u organizaciji Udruženja "HO Horizonti“.

Cilj akcija jeste da Parlament BiH prihvati zajedničku inicijativu 12 ženskih organizacija za utvrđivanje dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Naša inicijativa, zajedno sa potpisima građana i građanki iz 12 gradova BiH bit će dostavljena Parlamentu BiH tokom centralnog mitinga koji je planiran za septembar ove godine u Sarajevu", rekla je Mira Vilušić, projekt menadžerica.

Desetine je hiljada žena koje su kao civili ubijene tokom rata u BiH, neutvrđen je broj žena žrtava ratnog silovanja i seksualnog nasilja, dok je najmanje milion žena prognano ili napustilo svoje domove, kao i desetine hiljada ratnih udovica ili ženske djece koje su rasle bez očeva, te majke koje su izugile sinove, sestre ili braću.

"Žene koje su bile u logorima, žene koje su radno iskorištavane, žene koje su gladovale, samo su dio još neispričane priče o ženskoj strani rata u BiH. Žene koje su ubijene, zatvarane, silovane, one čije je sudbine rat trajno izmijenio, zaslužuju da njihovo stradanje bude prepoznato i uključeno u zajedničko sjećanje na stradanja u ratu u Bosni i Hercegovini", kazala je Vilušić.

Udruženja žena i žene TK-a nailazile su na neke barijere uspotavljenih ratom, ali kako je rečeno, nisu imale direktnih zabrana ili osuda na akcije ili aktivnosti.

"Bile smo suočene s jako velikom ravnodušnošću i izbjegavanjem davanja bolje podrške te odgovora na naša pitanja, što znači da je situacija bila takva da su naše aktivnosti prolazile dosta nezapaženo od vladajućih stranaka i ostalih političkih partija", pojasnila je Vilušić.

Imajući u vidu nedovoljno učešće žena u javnom i političkom životu, cilj projekta "Mir sa ženskim licem – osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću“ jeste da se osnaže žene u 12 lokalnih zajednica širom BiH kako bi uzele aktivno učešće u mirovnom aktivizmu i bile promotorke suživota i pomirenja.

Projekat, koji u partnerstvu organizuju Organizacija žena Lara iz Bijeljine i Udruženje "HO Horizonti“ iz Tuzle a koji je finansijski podržan od švedske fondacije Kvina till Kvinna, započeo je u januaru 2013. i trajat će do septembra ove godine.