BiH
0

Miroslav Lajčak u posjeti BiH

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik premijera Slovačke i ministar vanjskih poslova ove zemlje Miroslav Lajčak boravit će danas u neoficijelnoj posjeti BiH koja je bila ranije najavljena, jer je pozvan na završnu konferenciju Policijske misije Evropske unije (EUPM) koja se održava u Sarajevu, izjavio je Feni slovački ambasador u BiH Miroslav Mojžita.

"Dakle, primarni cilj posjete je učešće na toj konferenciji i on će voditi jedan panel", kazao je ambasador Mojžita.

Najavljeno je da će prilikom ove neoficijelne posjete Lajčak imati susrete sa svojim bh. kolegom Zlatkom Lagumdžijom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, članom Predsejdništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i drugima.

Budući da se radi o bivšem visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH koji puno zna o BiH, Lajčak će imati priliku da se vidi i s nekim predstavnicima političkih stranaka, pri čemu će se interesirati za situaciju u BiH u svjetlu novih događaja oko vladajućih koalicija.

"Naravno, njegovo primarno interesovanje je o tome kako ovo što se dešava na političkoj sceni može uticati na osnovne ciljeve koje nas vežu s BiH, odnosno da li smo na putu ispunjavanja ciljeva i obaveza koje je BiH preuzela na sebe da bi ubrzala put prema Evropskoj uniji", kazao je ambasador Mojžita.

Također, bit će razgovora i o bilateralnim odnosima, posebno jer se priprema prvi sastanak zajedničke komisije BiH i Slovačke koja će se baviti ekonomskim pitanjima, a priprema se i posjeta predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča krajem godine.