BiH
0

Lajčak: Rekonstrukcija vlasti ne bi trebala usporiti evropski put BiH

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak danas će tokom svoje neformalne posjete Bosni i Hercegovini razgovarati s bh. zvaničnicima i stranačkim liderima o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

"Najavljena rekonstrukcija vlasti na svim nivoima u BiH ne bi trebala usporiti proces intergiranja zemlje u Evropsku uniju (EU), jer to predstavlja prioritet za većinu bh. građana", izjavio je Lajčak danas u Sarajevu.

Budući da je doputovao u trenutku kada se dešavaju rekonstrukcije vlasti, Lajčak ističe da će njegovo prvo pitanje biti zašto se to dešava i drugo da li će taj proces usporiti put BiH u Evropsku uniju, kao i šta to znači kada je u pitanju implementacija presude u predmetu "Sejdić i Finci" što je ključno da bi BiH završila proces stabilizacije i pridruživanja i mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Naglasio je da kakav god bude ishod tog procesa veoma je važno da on ne uspori približavanje BiH Evropskoj uniji, izražavajući nadu da se to neće desiti jer je postignuta dobra dinamika i mnogo toga se uspjelo uraditi.

Prema najavama planirano je da se Lajčak danas susretne s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.