Odbio ga Agius
32

Miroslav Bralo, osuđenik za užasne ratne zločine u srednjoj Bosni, ne može na slobodu

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma) sudac Carmel Agius potpisao je odluku kojom odbija zahtjev Miroslava Brale, osuđenika za monstruozne zločine u srednjoj Bosni, za prijevremeno puštanje na slobodu.
Bralo je 2005. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u višestrukom ubistvu, silovanju, mučenju, protivpravnom zatočenju i nečovječnom postupanju prema civilima bosanskim muslimanima, uključujući i nekoliko djece, u srednjoj Bosni, u periodu od januara do sredine jula 1993.

Kao bivši pripadnik jedinice "Jokeri", antiterorističkog voda 4. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), on se 19. jula 2005. godine izjasnio krivim za široki spektar ratnih zločina počinjenih u Ahmićima i Nadiocima u srednjoj Bosni i oko njih.

U sažetku tadašnje presude koja je pročitana u sudnici, Pretresno vijeće je navelo da "... zaključuje da ste vi, gospodine Bralo, izvršili cijeli niz užasnih zločina koje valja jasno osuditi. Za vaša djela ne može postojati izgovor ili opravdanje, niti se može proniknuti u vaše razloge za zlostavljanje tolikog broja ljudi".

Sudija Agius je u obrazloženju svoje odluke kojom Bralu ne pušta na slobodu naveo da nije uvjeren da je Bralo, koji služi zatvorsku kaznu u Švedskoj, pokazao bilo kakav znak rehabilitacije. Štaviše, Agius tvrdi da za osuđenika puštanjem na slobodu postoji određen veliki rizik za nasilno ponašanje.

Miroslav Bralo je počinio niz strašnih zločina i osuđen je za ubistvo pet ljudi i pomaganje u ubistvu 14 civila bosanskih muslimana, među kojima je bilo devetero djece. Okrutno je silovao i mučio jednu bosansku muslimanku i držao je zatočenu približno dva mjeseca, tokom kojih su je po želji zlostavljali oni koji su je držali zatočenu.

Bralo se predao Haškom tribunalu u novembru 2004. godine, nakon što je skinut pečat s optužnice podignute devet godina ranije.