BiH
15

Mirosavljević: Vlast u RS-u zakonom želi spriječiti širenje informacija koje joj ne idu u prilog

FENA
Mladen Mirosavljević
Mladen Mirosavljević
Profesor javnog mnijenja iz Banje Luke Mladen Mirosavljević izjavio je danas Feni da je iznenađen činjenicom da se društvene mreže i internet i sve ono što se objavljuje na društvenim mrežama u Republici Srpskoj dovodi u kontekst Zakona o javnom redu i miru.

Naime, Vlada RS-a predložila je za sjednicu Narodne skupštine RS-a, koja je zakazana za 3. februar, novi zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, a za čije su kršenje predviđene kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora.

Mirosavljević ističe da oblast društvenih mreža i online medija u BiH treba mnogo bolje urediti zakonski nego što je sadašnja situacija, ali da je zadnji zakon s kojim bi to trebalo dovesti u vezu - zakon o javnom redu i miru.

Kaže da nije siguran šta je rukovodilo predlagače takvog zakona u RS-u, osim, naveo je, činjenice da na taj način želi preduprijediti moguća "organizovanja ili širenja informacija koje ne idu u prilog vladajućim strukturama“.

"Mislim da je ovo radikalizovanje priče o obojenim revolucijama na ovim prostorima. Ne bih mogao da nađem neku drugu poveznicu između društvenih mreža i zakona o javnom redu i miru", kazao je Mirosavljević.

Naglašava da njemu nije poznato da je bilo koja druga zemlja u našem okruženju na ovaj način zakonski obuhvatila društvene mreže i javni red i mir.

U obrazloženju Prijedloga zakona o javnom redu i miru Vlada RS-a navodi da se "u odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže putem kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica…“.

Ovaj zakon nije u skladu s evropskim propisima, što se i priznaje u njegovom obrazloženju.