{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure

F
FENA
27.1.2015. u 16:07
0
20
Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure
0
Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure
Foto: Klix.ba
Šef Kluba poslanika Partije demokarskog progresa (PDP) Branislav Borenović očekuje da će Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS-u, kojim se i internet, odnosno duštvene mreže "tretiraju“ kao javno mjesto, biti povučen iz skupštinske procedure.
Borenović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da se nada da će skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, u ponedjeljak, osporiti ovaj zakon i da onda neće biti razmatran 3. februara na sjednici entitetskog parlamenta.

"Očekujem u tome i podršku kolega iz SNSD-a", dodao je on.

Smatra da zakon ne treba razmatrati jer je i Ministartsvo za ekonomske odnose i regionalne saradnju RS-a u svom izvještaju navelo da je zakon neprimjenjiv s aspekta evropskog zakonodavstva, što, kaže, nije tačno.

Borenović ističe da je spornim zakonom prekršen član 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda te nekoliko deklaracija usvojenih od Komiteta ministara Vijeća Evrope .

Kao predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju najavio je i da će sve te dokumente dostaviti članovima tog odbora, jer se zakonom krše, kako kaže, zakonski akti EU i Vijeća evrope zbog čega treba da bude povučen iz skupštinske procedure.

Vlada Republike Srpske predložila je novi zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora

Međutim, iz MUPRS-a navode da je posredstvom društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, kao i učiniti prekršaj ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu, što može imati stvarne posljedice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: