{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure

F
27.1.2015. u 16:07
0
20
Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure
0
Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS-u povući iz skupštinske procedure
Foto: Klix.ba
Šef Kluba poslanika Partije demokarskog progresa (PDP) Branislav Borenović očekuje da će Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS-u, kojim se i internet, odnosno duštvene mreže "tretiraju“ kao javno mjesto, biti povučen iz skupštinske procedure.
Borenović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da se nada da će skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, u ponedjeljak, osporiti ovaj zakon i da onda neće biti razmatran 3. februara na sjednici entitetskog parlamenta.

"Očekujem u tome i podršku kolega iz SNSD-a", dodao je on.

Smatra da zakon ne treba razmatrati jer je i Ministartsvo za ekonomske odnose i regionalne saradnju RS-a u svom izvještaju navelo da je zakon neprimjenjiv s aspekta evropskog zakonodavstva, što, kaže, nije tačno.

Borenović ističe da je spornim zakonom prekršen član 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda te nekoliko deklaracija usvojenih od Komiteta ministara Vijeća Evrope .

Kao predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju najavio je i da će sve te dokumente dostaviti članovima tog odbora, jer se zakonom krše, kako kaže, zakonski akti EU i Vijeća evrope zbog čega treba da bude povučen iz skupštinske procedure.

Vlada Republike Srpske predložila je novi zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora

Međutim, iz MUPRS-a navode da je posredstvom društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, kao i učiniti prekršaj ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu, što može imati stvarne posljedice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: