O promjenama u politici
74

Miro Lazović: Napokon će žene imati priliku za kreiranje povoljnije društvene atmosfere

B. R.
Miro Lazović (Foto: R. D./Klix.ba)
Miro Lazović (Foto: R. D./Klix.ba)
Bivši visokopozicionirani zvaničnik Miro Lazović ocijenio je kao pozitivnim što će žene biti na nekim od ključnih političkih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Pri stavu je da se nepovoljna politička atmosfera može promijeniti dijalogom o spornim pitanjima.

"Dosadašnje etničko prebrojavanje i svrstavanje u etničke kaveze mora se mijenjati u korist svih građana i ravnopravnih naroda na cijelom prostoru države", dodaje.

Konstatovao je da da se promjene već dešavaju te da se nagoviještava još promjena. Upravo je kao promjenu istakao to što će biti više žena na značajnim funkcijama.

"Iz Brisela nam stalno poručuju da su našoj državi na njenom euroatlantskom putu neophodne promjene. Nakon nedavnih izbora, neke promjene su već učinjene, a druge se nagoviještavaju. Značajna promjena je da će dosadašnja dominacija muškaraca na ključnim funkcijama biti zamijenjena većim učešćem žena", ukazao je Lazović.

Napomenuo je da je Željka Cvijanović (SNSD) izabrana za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Borjana Krišto (HDZ) biti predsjedavajuća Vijeća ministara te da će Lidija Bradara (HDZ) biti predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Mirjana Marinković Lepić (NS) izabrana je za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, dok je za zamjenicu predsjedavajuće izabrana Edina Gabela (SBiH).

"Njihov izbor je za pozdraviti. Napokon će žene, koje su do sada bile na marginama stranačkih kadrovskih politika, imati mogućnost da kreiraju povoljniju društvenu atmosferu. Umjesto agresivnih, bahatih i sujetnih politika kojima se stvara atmosfera straha i nepovjerenja, za očekivati je da žene u javnoj komunikaciji šire atmosferu razumijevanja i povjerenja, da u društvene i političke odnose unesu više razuma, morala i odgovornosti", naveo je.

Prema Lazovićevim riječima, ako su žene, majke glavni oslonac uspješne i stabilne porodice, onda je za očekivati da će tu svoju odgovornu ulogu na pravi način, za sveopće dobro prenijeti i na ukupne društvene odnose u Bosni i Hercegovini.