Nakon posjete Vučića
30

Miro Kovač: Ako su Francuzi i Nijemci mogli prevazići svoje ratno naslijeđe, mogu i Hrvati i Srbi

Piše: I. Č.
Miro Kovač (Foto: HDZ Hrvatske)
Miro Kovač (Foto: HDZ Hrvatske)
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač prokomentarisao je za Klix.ba posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kazavši da ako su Francuzi i Nijemci sa svojim naslijeđem ratnih sukoba mogli uspostaviti partnerske odnose, onda to mogu i Hrvati i Srbi.

"Bez dijaloga ne može biti ni pomaka. Ključno je danas da Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije svojim djelovanjem zaista počne utjecati na politiku srpske vlade kako bi se riješili problemi vezani za naslijeđe rata protiv Hrvatske. On tu moć ima, može je pozitivno upotrijebiti. Pritom prvenstveno mislim na sudbine nestalih, poziciju i prava hrvatske manjine u Srbiji, odštetu za žrtve rata", kazao je Kovač.

Međunarodni sekretar HDZ-a Hrvatske je naveo kako je, realno gledajući, nužan proboj na tom planu.

"To treba napraviti. To očekuju hrvatska javnost i hrvatski ljudi, to i ja očekujem. I to je moguće postići. Za to treba hrabrosti. Bez toga nema iskoraka u politici, tako ni u odnosima između Hrvatske i Srbije. Ali, u to sam uvjeren, poslije jednog vidljivog iskoraka, bez fige u džepu i bez neozbiljnih, pomalo cirkusantskih, ali naručenih trovačkih javljanja kojima se uoči posjete Aleksandra Vučića 'isticao' Aleksandar Vulin, bit će puno lakše sarađivati na projektima koji nisu opterećeni naslijeđem rata, naprimjer na području ekonomije", rekao je Kovač za Klix.ba.

Dodao je da ako su Francuzi i Nijemci sa svojim nasljeđem ratnih sukoba mogli uspostaviti partnerske odnose, onda to mogu i Hrvati i Srbi.

"Mi to možemo koliko god to teško bilo. Treba biti odgovoran i ozbiljan, imati hrabrost i viziju. Bez toga nema napretka", zaključio je Miro Kovač.

Međutim, međunarodni sekretar HDZ-a Hrvatske ovaj put nije bio voljan da komentariše odnose Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kazavši da će biti o tome diskusije prilikom njegove službene posjete Bosni i Hercegovini, koja bi uskoro trebala uslijediti.

Podsjećamo, predsjednik Republike Hrvatske Aleksandar Vučić bio je u dvodnevnoj posjeti Republici Hrvatskoj, gdje se, uz ostalo, sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem.