GRAS
0

Mirni protest štrajkači u noći sa petka na subotu u remizi

FENA
Štrajk glađu radnika GRAS-a bit će nastavljen sve dok direktor Hasan Bašić ne podnese ostavku. U tome ćemo istrajati i idemo dokraja, a očekujemo da nam se pridruži još određeni broj naših kolega, izjavio je danas Feni Adnan Porča koji već štrajkuje glađu osmi dan zajedno s Raifom Kriještorcem i Rešadom Hujdurom.

On je kazao da trenutno u radničkom bifeu GRAS-a glađu štrajkuje 30 radnika, a da su poslije njih trojice ostali radnici štrajk glađu otpočeli od ponedjeljka.

"Naš osnovni zahtjev je smjena generalnog direktora jer taj teror se više ne može podnijeti. Neuplaćivanje plaća, toplog obroka, doprinosa i rata za kredite sastavni su dio njegovog poslovanja od kada je na toj funciji, od sredine 2009. Iako na platnim listama stoji da su sve obaveze izvršene, to nije tačno. Problem je i to što su neki radnici u posljednjih šest mjeseci već tri puta prebacivani s jednog na drugo radno mjesto, a takvih radnika kojima je mijenjano radno mjesto je oko 500 do 600", kazao je Porča.

On je naglasio da ih direktor Bašić nikada nije htio primiti i da on uopće ne želi razgovarati s predstavnicima njihovog Sindikata komunalne privrede, a, kako kaže, u posljednje vrijeme zabranio je i ulaz novinarskih ekipa u preduzeće.

"Posjetio nas je ministar Krmpotić, ali od te posjete teško šta da će biti. Bio je i predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović i jedino se nadamo da nam on pomogne", kazao je Porča.

Porča je istakao da će noćas, u pola jedan, u remizi GRAS-a biti organiziran i mirni protest te je pozvao sve one koji su u mogućnosti da im pomognu da se priključe tom skupu.