Sarajevo
0

Štrajkači GRAS-a od jutros kod svojih kuća, očekuju pregovore

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici GRAS-a koji su štrajkovali glađu u radničkom bifeu već nekoliko dana jutros su prekinuli štrajk i otišli svojim kućama, nakon što su dobili obećanja da će u ponedjeljak imati sastanak s Upravom preduzeća.

Ovakvu odluku štrajkači su donijeli nakon noćas održanih mirnih protesta ispred ulaza u preduzeće GRAS, u kojima je prisustvovalo više od 500 radnika kako bi dali podršku Sindikatu komunalne privrede i 21 radniku koji štrajkuju glađu već nekoliko dana.

Adnan Porča, jedan od prvih štrajkača glađu, izjavio je Feni da će se predstavnici Sindikata komunalne privrede GRAS-a sastati sutra, u nedjelju, i formulirati svoje zahtjeve, a u ponedjelajk ih predočiti i u pismenoj formi Upravi i direktoru preduzeća.

Međutim, prema Porčinim riječima, ako od pregovora ne bude ništa, isti radnici će ponovno otpočeti štrajk glađu, "ali ovog puta do kraja".

On je naglasio da ih direktor Hasan Bašić nikada do sada nije htio primiti i da uopće nije želio razgovarati s predstavnicima njihovog Sindikata komunalne privrede, a, kako kaže, u posljednje vrijeme zabranio je i ulaz novinarskih ekipa u preduzeće.

Sinoćnji protest je prošao bez incidenata, a radnicima su se obratili predsjednik i potpredsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-s Murat Nurković i Adnan Himzanija koji su poručili da neće dozvoliti nikakve podjele u preduzeću, ali ni kršenje njihovih radničkih prava.