BiH
0

Mirko Šarović: Dodik me neće smijeniti, ne bojimo ga se!

Anadolija
Mirko Šarović (Foto: Anadolija)
Mirko Šarović (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik neće uspjeti da me smijeni, ne bojimo se, iznio je razgovoru za Anadolu Agency svoje uvjerenje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović komentirajući jučerašnju najavu lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da će Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu.

Šarović kaže kako vjeruje da SNSD neće imati podršku za ono što je zamislio.

"Ubijeđen sam da Hrvati i Bošnjaci nemaju razloga da se priključe ovim igrama. Dodiku ne odgovara onaj ko radi i ko ima uspjeha na bilo kojem polju. To je suština. Ja sam svoj posao korektno obavljao, korektno sam sarađivao i sa ljudima iz SNSD-a. Mislim da sam radio maksimalno pošteno. Naravno, uvijek se može više i bolje. Bio bih iznenađen da hrvatske i bošnjačke partije podrže ove Dodikove igre", govori Šarović za Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, Dodik želi da krizu iz RS prenese na nivo BiH.

"On želi da zakomplikuje život u BiH... On je majstor za upravljanje krizama i zato je pokrenuo sve ovo", rekao je.

Nadalje, Šarović apostrofira da je "ovo obračun sa SDS-om". Naglasio je da ta stranka želi da vodi odgovornu politiku i da će tako i nastaviti.

"Ne moram biti ministar. Nastavit ćemo posao. To očekuju građani. Mi ćemo da nastavimo svoju politiku i da radimo za opšte dobro. Uvjereni smo da će građani to prepoznati. Želimo da radimo da eliminišemo bijedu koja je, nažalost, prisutna u svakom ćošku BiH", komentirao je bivši član Predsjedništva BiH.

Stranački interes

Objašnjava kako je ovo ''samo stranački interes'' i da to nema veze sa državom.

"Vjerujem da će SDS znati zaštititi svoje i interese mene kao ministra. Vjerujem da Dodik neće uspjeti. Ne bojimo se", ističe Šarović.

Dodik rano ušao u kampanju

Na pitanje da li Dodika zapravo nerviraju najave o objedinjavanju opozicije u RS-u, te da pokušajem izazivanja nove političke krize želi prvi povući potez, Šarović je odlučno odgovorio:

"Dodik je sada u posebnoj fazi i vuče nerazumne poteze. Rano je ušao u kampanju za izbore naredne godine. Mi smo htjeli da makar do početka naredne godine radimo i da se dokažemo kroz rad", napominje Šarović.

Mirko Šarović rođen je 16. septembra 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. U politici je od 1990. godine. Od 1998. do 2000. godine bio je potpredsjednik RS, a potom i predsjednik tog entiteta od 2000. do 2002. godine. Od 2002. do 2003. godine bio je član Predsjedništva BiH, a predsjedavajući Predsjedništva BiH do aprila 2003. godine.