BiH
5

Mirel Karajić osuđen na godinu zatvora zbog pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Mirel Karajić, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je dana, 11. jula 2016. godine presudu kojom je optuženi Mirel Karajić oglašen krivim za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Optuženi Mirel Karajić je oglašen krivim što je stvorio plan, obezbijedio potrebna novčana sredstva i prikupio potrebne informacije s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine, nakon čega je odlučio da se pridruži terorističkoj organizaciji IDIL u tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te postao pripadnik terorističke paravojne formacije "Dewla Islamiya" odnosno pripadnik terorističke organizacije IDIL, čiji je bio aktivni pripadnik do sredine 2015. godine odnosno momenta lišenja slobode od strane turskih vlasti.

Na osnovu odredbi člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi je obavezan na plaćanje troškova sudskog paušala u iznosu od 100,00 KM, dok je oslobođen obaveze plaćanja ostalih troškova krivičnog postupka.

Sud je, takođe, donio rješenje kojim je produžena mjera zabrane putovanja optuženom Mirelu Karajiću, dok su ukinute mjere zabrane napuštanja boravišta i obaveznog povremenog javljanja državnom organu.