BiH
25

Podignuta optužnica protiv Nermina Šabića zbog pokušaja priključivanja IDIL-u

Klix.ba
Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH, koji je pokušao otputovati u Siriju i priključiti se strukturama terorističke organizacije IDIL. Optuženi je sporazumno priznao krivnju, a predložena mu je kazna od jedne godine zatvora.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, ovaj organ podigao je optužnicu protiv Nermina Šabića rođenog 1988. godine u Kranju (Slovenija), nastanjenog u Velikoj Kladuši, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je koncem 2014. godine, nakon što je stupio u kontakt putem interneta sa svojim bratom, koji se nalazi na području Sirije, gdje se priključio formacijama IDIL (koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom), sakupio i pripremio novčana sredstva i dokumente kako bi otputovao u Siriju i priključio se strukturama IDIL-a.

Agencije za provođenje zakona, su prikupile dokaze da se osumnjičeni uputio u Sarajevo, odakle je namjeravao dalje otputovati na područje Turske, pa se ilegalno prebaciti preko granice na područje Sirije.

U ovoj nakani, optuženi je spriječen u Sarajevu, gdje je lociran i lišen slobode od strane policijskih službenika MUP-a KS.

Optuženi se tereti za pokušaj pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine.

Optužen je da je počinio kazneno djelo "Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama" iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je optuženi, u prisustvu svog advokata, sporazumno priznao krivnju te da je skladno sporazumu predložena kazna od 1 godine zatvora, optužnica je zajedno sa sporazumom proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH i agencije za provođenje zakona, u saradnji sa partnerskim agencijama diljem svijeta, provode intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju državljana BiH zbog sudjelovanja ili pokušaja sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka.