Tužilaštvo BiH
0

Miralem Mustafagić sporazumno priznao krivicu za korupciju

FENA
Optuženi Miralem Mustafagić, rođen 25.02.1977. godine u u mjestu Mionica u opštini Gradačac gdje je i nastanjen, državljanin BiH sklopio je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Optuženi potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela Organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 1. Krivičnog Zakona BiH za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 20.12.2010. godine.

Tužilac i odbrana saglasni su, da na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženom Miralemu Mustafagiću kaznu zatvora u trajanju od jednu godine i dva mjeseca. Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela", navodi se.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi se obavezao pružiti potpuno, pravedno i istinito otkrivanje svih činjenica, okolnosti i pojedinosti za koje ga tereti optužnica.

U tom smislu, optuženi je saglasan da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH. Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH od 20.12.2010. godine.

On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu eventualno odredi Sud BiH.

Mustafagić Miralem optužen je da je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, sa njemu poznatim drugim osobama, u periodu od početka 2008. godine do 15.07.2009. godine, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, organizovano prebacivao državljane iz Albanije i s Kosova na teritoriju Republike Srbije, BiH, Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a potom u zemlje Zapadne Evrope u kojima ti građani nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište i u kojima oni ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za ulazak i boravak.

Optuženi se, ovim sporazumom, odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.