Opet poziv iz RS-a
892

Ministrica Vidović: Iskoristiti 850 miliona KM Centralne banke BiH za pomoć entitetima

A. B.
Zora Vidović
Zora Vidović
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je pozvala na izmjenu Zakona o Centralnoj banci u BiH kako bi se prevazišla kriza tokom pandemije koronavirusa i ubrizgala sredstva za opstanak privrede i socijalnog života u oba entiteta.

Vidović je navela da se u Centralnoj banci BiH nalazi 850 miliona deviznih rezervi viška i da se ne zahtijeva od nje da štampa dodatna sredstva već da ta iskoristi za pomoć Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

"Ne postoji zemlja u svijetu koja se ne bori s koronavirusom i kod njih banke štampaju sredstva kako bi se pomoglo privredi i društvu, samo Centralna banka BiH ne reaguje niti želi da nam omogući da kupimo neki neophodan lijek, a ne da odblokira sredstva, odnosno, devizne rezerve i kupi obveznice od dva entiteta i pomogne ih u ovoj krizi. Neka barem tih 20 posto sredstava iskoristi, a kao višak neka ostane onih 20 posto", poručila je Vidović.

Dodala je da iz RS-a nije traženo da se štampaju dodatna sredstva već da se rezerva smanji za 10 posto i sredstva daju privredi, jer zbog blokade i nedostatka novca, država je prinuđena da se zadužuje.

"Berza u svijetu je pala ostale Centralne banke štampaju sredstva kako bi pomogle svojim državama i naravno da neće u ovom trenutku misliti na BiH. Podnijeli smo zahtjeve Svjetskoj banci i MMF-u da se kreditno zadužimo i u narednim danima ćemo vidjeti kakva će rješenja biti donesena. Također, zahtijevam i izmeju Zakona o punjenju budžeta. Budžet RS-a se puni na osnovu prihoda i on je sada opterećen jer se brine o finansiranju svioh sektora. S druge strane, budžet BiH se puni po planu i on je uvijek napunjen 100 posto. Želimo da se to promijeni i da se i taj budžet puni na osnovu prihoda", istakla je Vidović.

Vidović je navela i to kako su prihodi u budžetu RS-a već manji za 40 miliona KM i da je trenutno najbitnije da se osigura njegova stabilnost, ali i da se pomogne privredi.

"U aprilu možemo očekivati velike probleme u industriji i privredi i za 16,5 miliona KM ćemo izmiriti doprinose i poreze, te obezbijediti i minimalne plaće svim radnicima u ovim sektorima jer je i uvoz i izvoz opaso, a i proizvodnja je već u problemu", zaključila je Vidović.