Uoči Dana OSBiH
49

Ministrica Pendeš: U narednih nekoliko mjeseci aktivirat ćemo MAP

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom predstojećeg dana Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa svojim zamjenicima zamjenicima Seadom Jusićem i Borisom Jerinićem te načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnikom Antom Jelečem upriličila je konferenciju za medije.

Pendeš je izrazila optimizam zbog mogućnosti skorog aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Posebno je naglasila povećano učešće pripadnika OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama, u Afganistanu, Maliju, Kongu i Srednjoafričkoj Repubici te pomoći civilnim strukturama BiH u slučajevima prirodnih nepogoda, usprkos nepovoljnim financijskim aspektima.

"I danas, dvanaest godina od njihovog formiranja, možemo kazati da OS BiH spadaju u najbolji dio našeg društva, a da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih reformi u Bosni i Hercegovini", istaknula je ministrica Pendeš.

Govoreći o euroatlantskim integracijama kao strateškom opredjeljenju, ministrica Pendeš je naglasila da je do sada uknjiženo 30 od potrebne 63 perspektivne vojne lokacije, čime bi se ispunio Talinski uvjet za aktiviranje MAP- a.

Dodala je da postoje uslovi za knjiženje još tri vojne lokacije do kraja godine. Početkom narednog mjeseca u Glavnom sjedištu NATO-a trebala bi se dobiti načelna podrška za aktiviranje MAP-a, a samo aktiviranje bi uslijedilo ubrzo u narednim mjesecima.

General Jeleč je uz stalnu obuku i vojne vježbe naglasio kontinuirano angažiranje OS BiH na pružanju pomoći lokalnim zajednicama u gašenjima požara, deminiranju, medicinskim evakuacijama zrakom, akcijama traganja i spašavanja unesrećenih građana te izvođenje inženjerijskih radova u lokalnim zajednicama.

"Ako se uzme u obzir da jedan sat leta helikoptera Mi-8 košta 6.000 KM, prostom računicom dobijemo da je više od 1,4 miliona KM utrošeno za angažiranje helikoptera OS BiH na pomoći civilnim strukturama", konstatirao je general Jeleč.

MO BiH planira nabavku novih helikoptera i motornih vozila putem višegodišnjih projekata koje je odobrilo Vijeće ministara BiH. No budžet je i dalje restriktivan, izdvajanja za odbrambene troškove su oko 1 posto BDP-a, što za posljedicu ima da se oko 80 posto budžeta troši na personal.