Požuri polako
389

Ministrica Đapo: Požari u Hercegovini su hitni, razmatrat ćemo ih na nekoj od narednih sjednica

Piše: I. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH održala je 112. sjednicu na kojoj su se izjasnili o ukupno 2.700.000 KM vrijednim budžetskim transferima, raspodijeljenim kroz šest programa namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je nakon sjednice da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o transferu 2,7 miliona maraka, kako bi se obogatio i unaprijedio kapacitet turističke ponude.

"Sredstva će biti raspodijeljena kroz šest programa namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma, kako bi ta grana mogla da se obogati i unaprijedi", kazala je Đapo, dodavši da je jedan od programa najbrže rastuća grana turizma koja omogućava da ljudi dolaze u grupama i zadržavaju se duže.

Dodala je kako je jedan od programa i finansiranje turističkih organizacija, kao i promocija turističkih zajednica na sajmovima širom svijeta.

"Također imamo finansiranje projekata za unapređenje ugostiteljske i turističke infrastrukture. Najveći nedostatak je nepostojanje igrališta i parkova za djecu, što turiste odvraća od naše zemlje", istakla je Đapo.

Napomenula je da će omogućiti ugostiteljskim objektima i hoteljerima da se priključe na projekt unapređenja kuhara i recepcionera...

"Imamo projekt šetnice u Općini Neum, što je važan projekt s obzirom na to da je Neum jedini bh. izlaz na more", kazala je Đapo.

Na pitanje da li su na današnjoj sjednici razmatrali požari u Hercegovini, Đapo odgovara da je to hitno pitanje, ali da će ga razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

Prisutnima se na konferenciji za medije obratio i sekretar u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan, kazavši da je izdvojeno 3,7 miliona KM namijenjenih finansiranju razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije.

"Cijenim da je danas vrlo bitno što je iznesena strategija razvoja građevinske industrije. Imamo četiri strategije, a sve četiri će biti na Parlamentu Vlade FBiH", kazao je Buljan.

Dodao je da namjenska industrija premašuje svoju strategiju koju je planirala te da će podržati tri preduzeća.