BiH
69

Ministrica Dilberović: Odluka o ekvivalenciji ne može biti samo za Univerzitet u Sarajevu

Piše: Er. M.
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio zaključak prema kojem su sve diplome prije bolonjskog procesa ekvivalent master studijama, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović kazala je za Klix.ba kako je ova inicijativa prihvatljiva, ali da se ne može smatrati najrazumnijom ako bude samo na nivou Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Dilberović je kazala kako je riječ o praksi koja odavno živi u regiji i koja je u skladu s evropskom reformom obrazovanja.

"Nije to nikakav novitet u odnosu na susjedne zemlje. Ne možemo reći da je to pogrešan potez, ali s druge strane nije mi jasno kako se to nije usaglasilo bar na nekom nivou Rektorske konferencije BiH. Jer ako imamo preveliko šarenilo unutar same Federacije BiH, a posebno između FBiH i RS, mislim da su rektori trebali donijeti usaglašen stav da to bude u svim kantonima", rekla je Dilberović.

Ministrica se pita i šta će bit sa svima koji su studirali u Sarajevu, a žive u drugim kantonima. Odnosno, kako će se omogućiti priznavanje diploma u drugim administrativno-teritorijalnim dijelovima BiH.

"Imamo uporno tu priču iz Sarajeva koja na neki način jeste dobra, ali opet moramo imati komunikaciju na nivou cijele BiH, a naročito FBiH", smatra Dilberović.

Ona ističe kako je ova inicijativa prihvatljiva, ali da ne može smatrati najrazumnijom odluku da to bude samo na nivou Univerziteta u Sarajevu.

S obzirom na to da je javnost u BiH zbunjena u smislu da su mnogi pomislili kako su već od danas sve diplome prije bolonjskog procesa ekvivalent master studijama, ministricu smo pitali koja je dalja procedura s praktičnom primjenom zaključka Univerziteta u Sarajevu.

"Univerzitet može samo donijeti zaključak, ali to ne znači da je on praktično provodiv jer se mora dobiti saglasnost Kantonalnog ministarstva obrazovanja. Nisam upućena u kojoj proceduru je to, ali mislim da to sve mora proći i Kantonalno ministarstvo obrazovanja i Vladu KS, a i Skupštinu KS. To su krupna pitanja koja se ne rješavaju samo zaključkom", kazala je ministrica Dilberović.