Mišljenje Suda
25

Ministrica Brčić: Zakon o provjeri imovine funkcionera nije neustavan, ostaje na snazi

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom medijskih napisa o tome kako je Ustavni sud FBiH donio mišljenje kojim je proglasio neustavnim Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, a kojeg je donijela Skupština Kantona Sarajevo, iz Ministarstva pravde i uprave KS ističu da oni nisu zaprimili takav dokument.
Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podsjeća da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici EU delegacije u BiH, ambasade SAD, misije OSCE u BiH, kojima je prvenstveni cilj bio kontrola usaglašenosti odredbi sa standardima EU.

“Zakon nije neustavan i u cijelosti ostaje na snazi, ali očekujemo da će biti upućena i apelacija s federalnog nivoa”, navodi ministrica Brčić.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača podnio je zahtjev kojim je osporavao pojedine odredbe zakona koje se tiču pojma bliskih srodnika u odnosu na definicije iz Porodičnog zakona i nadležnosti ureda za provedbu zakona u kontekstu tih odredbi.

“Zakon nije osporavan u smislu svrhe, njegove primjene na nosioce javnih funkcija, eventualne nadležnosti za donošenje zakona ili procedure donošenja. I ukoliko se desi da pojedine odredbe budu osporene u eventualnom postupku po apelaciji, Zakon ostaje na snazi", kaže ministrica Brčić i dodaje da detaljan komentar može dati nakon što mišljenje Ustavnog suda bude na uvidu Ministarstvu pravde i uprave KS.

Ministrica Brčić ističe da je donešeni Zakon kvalitetan, usaglašen sa sličnim pravnim rješenjima u zemljama regije, kao i da je u potpunosti u duhu pravnih standarda Evropske unije.

Pozdravila je pravo i mogućnost pojedinaca i institucija na korištenje ustavom i zakonom garantovanih prava na preispitivanje pojedinih normi, te istakla da je sigurna da ce Zakon veoma brzo pokazati prve efekte i rezultate.