Nastavak dobre saradnje
11

Ministrica Brčić, Erduan Kafedžić i Erik Larson održali sastanak o borbi protiv korupcije

L. K.
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić održala je prvi zvanični radni sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom za borbu protiv korupcije u ovom uredu Erikom Larsonom.

Ovom prilikom, ministrica Brčić je informirala svoje goste o svim planiranim aktivnostima u okviru kojih očekuje saradnju i podršku Ureda, a među kojima je i donošenje zakona o nepotizmu u okviru kojeg bi Ured svakako imao svoju posebnu ulogu.

Savjetnik Larson i šef Ureda Kafedžić su na početku sastanka iskazali svoja očekivanja za nastavak dobre saradnje, koja je započeta još u prvom dijelu mandata ministrice Brčić.

Naglasili su kako očekuju podršku resornog ministarstva, Vlade KS i nove skupštinske većine u dijelu donošenja propisa koji će dodatno osnažiti i kapacitirati Ured, te učiniti ga još neovisnijim od bilo koje politike.

Također su prezentovali i sve svoje aktivnosti na kojima je Ured radio proteklih godinu dana.

Između ostalog, upoznali su ministricu Brčić sa provođenjem Uredbe o kontroli javnih nabavki u KS. Iznesena su obostrana mišljenja da je u narednom periodu potrebno centralizirati provodjenje javnih nabavki, kako radi finansijskih ušteda u godini ekonomske krize u kojoj se nalazimo, tako i radi prevencije korupcije.

Razgovaralo se i mogućnostima dopune postojećih registara sa dodatnim podacima u cilju osnaživanja sistema proaktivne transparentnosti, kao i o uvođenju novih registara, prvenstveno registra dodjele poticaja i grant sredstava.

Dogovoreno je i da se u narednom periodu organizuje tematska sjednica na kojoj bi novim članovima Vlade KS bile prezentovane izvršene i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije, jer je poznato da je primarno i ključno opredjeljenje ove Vlade, ali i aktuelne skupštinske većine borba protiv ove društvene pošasti.

Jedna od tema ovog sastanka je bilo i kreiranje ovogodišnjeg budžeta koji će zbog aktuelne pandemije i ekonomske krize uzrokovane njom biti značajno manji, a što automatski znači i manje sredstava i za ovaj ured u smislu garantovanog zakonskog minimuma.

"Insistirat ću da sredstva namijenjena ovom uredu, naravno ukoliko to bude moguće, ostanu barem na dosadašnjem nivou, jer su neophodna, prije svega, kao podrška vašem kapacitiranju, s ciljem izvršavanja svih aktivnosti koje su planirane u značajnom obimu", kazala je ministrica Brčić, pri čemu su je njeni gosti podržali, te iskazali ista očekivanja.

Na kraju sastanka su dogovoreni i najavljeni naredni sastanci ovog tipa na kojima će se u buduće redovno razmijenjivati sve neophodne informacije i aktivnosti, koje trebaju pridonijeti dodatnom unapređenju efikasnosti rada i djelovanja Ureda, ali i Ministarstva u ovoj izuzetno značajnoj oblasti.