BiH
44

Ministrica Borovac: Potrebno je smjestiti još oko 100.000 raseljenih osoba

FENA
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas u Mostaru da će zasigurno trebati još najmanje četiri godine da se okonča proces povratka u BiH.
Semiha Borovac (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

"Ono što je činjenice jeste da je ostalo još oko 100 hiljada raseljenih lica da se smjeste", kazala je Borovac.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je potrebno sredstava da bi se okončao povratak u našoj zemlji, Borovac je kazala kako je potrebno obezbijediti oko 900 miliona KM te da je Ministarstvo do sada obezbijedilo oko 540 miliona.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Govoreći o procesu povratka u Mostar, ministrica je istakla kako im je želja da sve ono što se nije uspjelo obnoviti ili izgraditi uključe u projekte koji će se odvijati kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dodavši kako se trenutno vodi nekoliko projekata: regionalni stambeni fond, zatvaranje kolektivnih centara, IPA projekti, Saudijski fond i OPEC fond.

"Znamo da u Mostaru ima još uvijek veliki broj lica koja potražuju i imaju potrebe za smještajem, dok je imovina gotovo u potpunosti vraćena. Naš je cilj da sve to aktiviramo, da ubrzamo jer praktično radimo i novi zakon o izbjeglim i raseljenim licima koji će više tretirati održivost povratka, a još uvijek imamo osobe koje se nisu vratile u prijeratne domove", kazala je Borovac.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

U okviru posjete Mostaru, ministrica je obišla Izbjegličko-prihvatni centar i Readmisioni centar u Salakovcu, te romsko naselje na Bišća polju, a sastala se i s ombusmenom za ljudska prava za Grad Mostar te predstavnicima OSCE-a i udruženjima građana koja prate povratak.