Obratila se zastupnicima
147

Ministrica Bogunić: Forto mi je prenio "Rek'o je Dino, spustite na vladu zakon ili letite"

Er. M.
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, o čijoj ostavci danas raspravlja Skupština KS, kazala je kantonalnim zastupnicima kako je Elmedin Konaković u proteklom periodu vršio pritisak na nju.
Bogunić je rekla da je ovo atipična situacija jer je 19. jula podnijela ostavku i da je predsjednik Vlade KS davno trebao proslijediti zahtjev Skupštini Kantona Sarajevo. Ona je kazala da je razgovarala s premijerom KS Edinom Fortom, jer se osjećala neprijatno zbog kompletne situacije.

"Premijer je rekao kako god hoću. Da dođem ili ne dođem. Da radim ili ne radim. Bila sam na godišnjem odmoru, ali sam dolazila svaki dan, jer sam pred sebe stavila ispunjavanje zadataka", kazala je Bogunić ističući da je radila za dobrobit djece i roditelja.

Istakla je da je bila šokirana kada je vidjela da je zakazana tematska sjednica Skupštine KS o visokom obrazovanju, a da još uvijek nije riješen njen status. Kako kaže, smatrala je nekorektnim što je niko nije konsultovao o tome, jer ona nije stvar.

"Pored toga što sam ministrica, ja sam i čovjek. Bilo mi je neprijatno i prema javnosti", kazala je u emotivnom obraćanju Bogunić.

Ona je rekla da je niko nije ni pitao zbog čega iz moralnih razloga podnosi ostavku te da se sve vrijeme osjećala da je tretiraju kao stvar.

"Nisam očekivala ovakvo ponašanje ni od Forte, a ni od Elmedina Konakovića", rekla je Bogunić problematizirajući kompletnu priču o tome da li se ona smije ili ne smije obratiti Skupštini KS.

Zastupnicima i javnosti je rekla da nije tajna da je ostavku podnijela zbog neslaganja s Elmedinom Konakovićem i pritisaka da radi stvari s kojim se ne slaže. Kako kaže, Konaković je dovodio prijatelje da joj pokažu kako radi "online platforma" i insistirao da se to kupi, ali je odustala od te kupovine, jer su joj eksperti rekla da je to preskupa aplikacija od pola miliona KM.

Bogunić je istakla da je bilo govora o finansiranju "Sivrinog sindikata", što je Konaković smatrao atakom na njega, jer je on potpisao Kolektivni ugovor koji je prema ocjeni ombudsmena bio sporan.

"Tom sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad ministarstva, jer nosi tri hiljade glasova. Taj sindikat ova vlada sufinansira za razliku od svih sindikata", kazala je Bogunić.

Otkrila je i da je Konaković insistirao da za savjetnika postavi osnivača Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara. Istakla je i da to nije učinila.

Što se tiče autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju KS, ona je rekla da je to izazvalo posebnu nervozu kod Konakovića. Kako kaže, autentično tumačenje zatražio je rektor UNSA Rifat Škrijelj kako bi se riješio problem Medicinskog fakulteta UNSA.

"Za Konakovića je autentično tumačenje ministarstva bilo neprihvatljivo. Sindikat UNSA je Konaković nazvao SDA-ovskim diskreditirajući ministarstvo i navodeći da se u ministarstvu nalaze SDA-ovci kojih se treba riješiti. Odmah sam rekla Konakoviću da na ovakav način neću obnašati dužnost ministrice", rekla je Bogunić.

Konaković je, kako kaže, tražio da promijeni pomoćnika za visoko obrazovanje Sifeta Kukuruza navodeći da će je "pomoćnici pojesti". Bogunić je rekla da nije imala nikakav zakonski osnov za takvo što te da Kukuruz radi predano svoj posao.

"Konaković je lično tražio da na sjednicu Vlade KS proslijedim Zakon o visokom obrazovanju. Tražila se hitna procedura, a da ni ministarstvo to nije ozbiljno razmatralo. Inače, sve aktivnosti vezane za Zakon o visokom obrazovanju KS vršene su vaninstitucionalno. Na to nisam pristala. Dan kasnije Forto mi je kazao: 'Rekao je Dino ili spustite na vladu ili letite", kazala je Bogunić objašnjavajući način na koji su Konaković i Škrijelj pokušali utjecati na KCUS i Medicinski fakultet UNSA.

Istakla je i da je "odlučila da leti, jer je položila zakletvu". Bogunić je dodala da se Konaković uplitao u izbor direktora te preferirao rad dvije nevladine organizacije, a što je izazivalo njeno čuđenje. Kako kaže, jedna od predstavnica tih nevladinih organizacija tražila je od nje da joj da 200 hiljada KM, jer je Konaković to obećao, ali da ona to nije izvršila.