Burno u skupštini
307

Konaković odgovorio ministrici Bogunić: Sram vas bilo, spreman sam otići na poligraf

I. P.
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković odgovorio je još uvijek aktuelnoj ministrici obrazovanja Zineti Bogunić na optužbe koje je iznijela u izlaganju tokom tačke rasprave koja se tiče njene ostavke.
"Kada bi dio optužbi Zinete Bogunić bio tačan, ovo o namještanju, ja bih se sramio grada i ovih ulica kojim hodam. Spreman sam na poligraf, na dokazivanje, i ako treba idemo do suda. Sram vas bilo ministrice Bogunić. Ja nisam glup čovjek da kažem 'dajte njima posao', a za posao od 500.000 konvertibilnih maraka", rekao je Konaković aludirajući na njene tvrdnje o online platformi za učenje na daljinu.

Kako kaže Bogunić, Konaković je dovodio prijatelje da joj pokažu kako radi "online platforma" i insistirao da se to kupi, ali je navodno odustala od te kupovine, jer su joj eksperti rekli da je to preskupa aplikacija od pola miliona KM.

"Govorili ste ispravno kada ste rekli da ćete letjeti. Rekao sam nek pusti zakon nakon 4 i po mjeseca čekanja, da se ispravi stanje na Medicinskom fakultetu. Meni ste rekli da to treba i da će ići. Povukli ste taj materijal nakon što ste došli s godišnjeg odmora. Vršio sam pritisak i vršit ću na svakog sljedećeg. Na Medicinskom fakultetu predaju prosječni profesori i vi ste saučesnik tog procesa", rekao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

On je dodao da je Bogunić "pljunula svima u lice", pri tome spominjući "one koji su se digli protiv sistema. Kako je kazao, današnji "performans", odnosno izlaganje, nije htio zaustaviti, jer "hoće da se vidi šta je Bogunić zapravo".

"Vaš ego iz vaše ostavke nije ljudski ni vjerski. Ovo što ste vi uradili je najniži oblik ljudskosti koju sam u životu vidio. Sretat ćemo se u gradu, a ovo što ste rekli i što su vam napisali u suštini nije tačno", kazao je Konaković.

Pred kraj odgovora, Konaković je sarkastično pohvalio direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović.

"Ja se divim Sebiji Izetbegović kako upravlja svima vama kada joj treba. Kada bi imala više empatije, kada bi bila patriota, ovu bi zemlju pogurala u pravom smjeru", zaključio je Konaković nakon čega je, na prijedlog zastupnika, odredio polusatnu pauzu.