BiH
0

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Holandije u petak u BiH

FENA
Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond
Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond
Ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond trebali bi u petak doputovati u Sarajevo, gdje će s bh. dužnosnicima razgovarati o intenziviranju procesa evropskih integracija u BiH, potvrđeno je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

U petak bi trebao biti organiziran sastanak s članovima Predsjedništva BiH s ministrima iz Njemačke i Velike Britanije, a oni će se obratiti i poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada će govoriti o značaju puta BiH prema evropskim integracijama.

Prema dostupnim izvorima, Steinmeier i Hammond trebali bi razgovarati s liderima političkih partija u BiH koje bi u naredne četiri godine trebalo da nose program integracija države u članstvo Evropske unije.

Posjeta dolazi u vrijeme kada se u BiH priprema potpisivanje smjernica za pristup Evropskoj uniji, a potpis na dokument koji je sastavljen u Predsjedništvu BiH, trebalo bi da stave lideri svih značajnijih stranaka.

Te smjernici su u skladu s inicijativom Njemačke i Britanije, koju je u međuvremenu usvojila EU, a koja podrazumijeva novi pristup evropskih intergracija za našu državu, javio je večeras BHT 1.