Druženja i sastanci
0

Ministri Kaplan i Mašić proslavili Dan nezavisnosti BiH u Istanbulu

Sarajevo-x.com
Asocijacija Bošnjačke omladine Istanbul u subotu je organizovala program povodom obilježavanja "Dvadeset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine” kao i “Večer Bosansko-turskog prijateljstva” na kojoj su prisustvovali federalni ministri Salmir Kaplan i Damir Mašić.

Nakon himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, gostima u prepunoj konferencijskoj sali se obratila predsjednica Asocijacije Emina Dželilović, koja je tom prilikom upoznala goste sa aktivnostima Asocijacije.

Ministar kulture i sporta Salmir Kaplan izazvao je velike ovacije obraćajući se gostima na turskom jeziku. On je naglasio da nije bilo slične organizacije koja okuplja studente iz BiH i šire dok je on bio student u Istanbulu, te kako Asocijaciji želi jos mnogo uspjeha u budućem radu. Ministar Kaplan je prisutnima ukazao na historijsku važnost 1. marta.

Ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, nakon zahvale organizatoru na pozivu, svoje obraćanje je fokusirao na to kako bosanski jezik postoji i postojao je i mnogo prije 1992. godine, pokazujući auditorijumu Bosansko-turski rječnik od Muhamed Hevai Uskufija iz daleke 1631. godine, kojem je suizdavač bilo upravo ministarstvo nauke i kulture.

Skupu se obratio i gost iz SAD-a, Dr. Aras Konjhodžić, predsjednik Federacije balkanskih udruženja Amerike koji je naglasio da velika snaga BiH leži upravo u njenoj dijaspori.

Nakon programa svim govornicima i prijateljima Bošnjačke Asocijacije uručene su zahvalnice i knjige. Naglašeno je kako se svi nadaju da će ovakve manifestacije postati tradicija u Turskoj, u kojoj prema nekim procjenama živi oko 5 miliona Bošnjaka.

Posjeta ministara Kaplana i Mašića je pohvalna iz razloga sto je konačno neko ispred državnih organa pokazao brigu o studentima koji studiraju van granica domovine i konkretno obećao da ova veza više neće dolaziti u pitanje.

Tokom dvodnevne posjete Istanbulu, ministri su osim prisustva svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, u petak veče imali i radnu večeru skupa sa poznatim turskim biznismenima balkanskog porijekla i studentima, članovima Asocijacije.

Asocijacija Bošnjačke omladine Istanbul, koja okuplja studente iz BiH i drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, u nepunih 11 mjeseci svog postojanja skrenula je pažnju na sebe, kako kod državnih organa R. Turske tako i kod nevladinih organizacija, svojim radom i lobiranjem za Bosnu i Hercegovinu.