BiH
0

Sarajevo: Svečanost povodom opremanja 100 mekteba

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Ured Muftije Sarajevskog i Turska agencija za razvoj i suradnju (TIKA) u nedjelju su organizirali svečanost povodom završetka projekta opremanja 100 mekteba, a goste je pozdravio muftija sarajevski, Husein ef. Smajić.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag sa saradnicima, generalni direktor TIKA-e Serdar Čam, ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz, reisu-l-ulema Mustafa Cerić, visoki dužnosnici Islamske zajednice u BiH, te najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine.

Ambasador Yildiz izrazio je zadovoljstvo što institucije Turske pokazuju veliko interesovanje za BiH jer, kako kaže, ovo je mjesto koje jeste i koje treba da bude mjesto kulturne suradnje i tolerancije, a ne mjesto netrpeljivosti.

Yildiz je dodao da Turska nikada neće dozvoliti podjelu BiH i učinit će sve da svoje učešće u NATO-u i vojnim alijansama dobro iskoriste koordinirajući i pomažući Bosni i Hercegovini, i radeći u korist BiH.

TIKA je u BiH imala projekte koje je uspješno implementirala, od stočarstva, poljoprivrede, restauracije, ali "ovo je najljepši TIKA-in projekt", rekao je Čami, dodajući da agencija ima za cilj prosperitetnu BiH sa svim njenim različitostima.

"Turski narod je uz Bosnu i Hercegovinu, jer dijelimo zajedničku kulturu, misli i osjećanja", rekao je Bozdag i naglasio odlučnost Turske da podrži BiH u njenom ekonomskom razvoju, kulturnom, socijalnom.

Reis Cerić je u ime Islamske zajednice BiH zahvalio gostima iz prijateljske Turske i poželio premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoanu brzo ozdravljenje.