BiH
1

Ministri EU pozitivno o Makedoniji i Crnoj Gori, negativno o BiH

FENA
Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) u zaključku sa sastanka u Briselu pozitivno su ocijenili napredak koji su na evropskom putu postigle Makedonija i Crna Gora, dok je BiH dobila negativnu ocjenu.

U izvještaju Evropske komisije nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća ministara navodi se da je EU razočarana zastojem napretka BiH u sprovođenju reformi, a posebno zbog nastavka secesionističke retorike i neispunjavanja Mape puta predviđene za juni 2012., kao i nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora.

U zaključcima se ističe da prioritet BiH mora biti sprovođenje ustavne reforme u svjetlu odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi u potpunosti bio aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kao prioriteti se navode i fiskalna održivost, ubrzanje sprovođenja zakona u skladu s evropskim standardima, formiranje stabilnih vlada na svim nivoima, usmjerenih ka ispunjavanju evropske agende i ispunjavanje svih potrebnih uslova kako bi došlo do zatvaranja ureda visokog predstavnika.

Kada je riječ o Makedoniji zemlje članice EU će na proljeće proučiti napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora. Akcenat se i dalje stavlja na održanje dobrosusjedskih odnosa, uključujući rješenje spora s Grčkom oko imena kroz dijalog, pod pokroviteljstvom UN-a.

U pogledu Crne Gore, Vijeće ministara je istakao da će napredak u pregovorima biti praćen napretkom koji ova zemlja ostvaruje u pripremama za pristupanje, kao i napretkom u otklanjanju slabih tačaka identifikovanih u mišeljenju Evropske komisije.

Vijeće ministara je naglasio da posebna pažnja treba da se posveti jačanju u oblasti vladavine prava u cilju sprovođenja dugoročnih reformi koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.