{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri EU danas raspravljaju o novom pristupu BiH

14.4.2014. u 09:21
27
24
Ministri EU danas raspravljaju o novom pristupu BiH
27
Ministri EU danas raspravljaju o novom pristupu BiH
Foto: EPA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije održat će danas u Luksemburgu sastanak na kojem će zasigurno najviše riječi biti o situaciji u Ukrajini, ali na dnevnom redu bi se trebala naći i naša zemlja.
Uoči današnjeg sastanka i pojedini bh. zvaničnici su izrazili uvjerenje da će BiH dobiti šansu za novi početak.

Kao i ranije, Evropska unija ponovo naglašava da se BiH treba uhvatiti u koštac i beskompromisno boriti protiv kriminala i korupcije. Vijeće ministara vanjskih poslova EU bi danas trebali razmotriti i usvojiti zaključke o situaciji u Bosni i Hercegovini s porukom da je EU spremna da podrži ciljanim finansijskim i drugim mjerama bolje rukovođenje ekonomijom, podsticanje konkurentnosti i rast privrede u BiH. Evropski šefovi diplomatije će pozivati lidere u BiH da se nakon izbora u oktobru ove godine što prije angažiraju na rješavanju šireg spektra pitanja kako bi zemlja riješila izazove s kojima je kontinuirano suočena i nastavila napredak prema EU.

Ministar vanjskih poslova naše zemlje Zlatko Lagumdžija jučer je izjavio da su BiH ustavne reforme uvijek stajale na putu da napravi bilo kakve ozbiljnije reforme ekonomske i socijalne prirode. On je i jučer, a i tokom ranijih obraćanja kazao kako se nada da će BiH dobiti priliku da se do izbora bavi ekonomskim i socijalnim pitanjima, a nakon izbora ustavnim reformama, poput pitanja presude "Sejdić-Finci".

Očekuje se da bi danas moglo biti govora o novom pristupu EU u BiH, a na prijedlog Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmore u jutrošnjoj izjavi se osvrnuo i na BiH, kao temu o kojoj će Vijeće ministara razgovarati.

"Irska je snažan zagovornik EU perspektive BiH. Stoga se radujem strateškoj diskusiji o Bosni s ciljem usvajanja zaključaka Vijeća kojim se širi plan angažmana EU prema zemlji", izjavio je on.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također bi danas trebala izvijestiti Vijeće ministara o svojoj posjeti i razgovorima sa bh. zvaničnicima koje je imala prošlog mjeseca.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: