BiH
27

Ministri EU danas raspravljaju o novom pristupu BiH

Piše: E. G.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije održat će danas u Luksemburgu sastanak na kojem će zasigurno najviše riječi biti o situaciji u Ukrajini, ali na dnevnom redu bi se trebala naći i naša zemlja.

Uoči današnjeg sastanka i pojedini bh. zvaničnici su izrazili uvjerenje da će BiH dobiti šansu za novi početak.

Kao i ranije, Evropska unija ponovo naglašava da se BiH treba uhvatiti u koštac i beskompromisno boriti protiv kriminala i korupcije. Vijeće ministara vanjskih poslova EU bi danas trebali razmotriti i usvojiti zaključke o situaciji u Bosni i Hercegovini s porukom da je EU spremna da podrži ciljanim finansijskim i drugim mjerama bolje rukovođenje ekonomijom, podsticanje konkurentnosti i rast privrede u BiH. Evropski šefovi diplomatije će pozivati lidere u BiH da se nakon izbora u oktobru ove godine što prije angažiraju na rješavanju šireg spektra pitanja kako bi zemlja riješila izazove s kojima je kontinuirano suočena i nastavila napredak prema EU.

Ministar vanjskih poslova naše zemlje Zlatko Lagumdžija jučer je izjavio da su BiH ustavne reforme uvijek stajale na putu da napravi bilo kakve ozbiljnije reforme ekonomske i socijalne prirode. On je i jučer, a i tokom ranijih obraćanja kazao kako se nada da će BiH dobiti priliku da se do izbora bavi ekonomskim i socijalnim pitanjima, a nakon izbora ustavnim reformama, poput pitanja presude "Sejdić-Finci".

Očekuje se da bi danas moglo biti govora o novom pristupu EU u BiH, a na prijedlog Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmore u jutrošnjoj izjavi se osvrnuo i na BiH, kao temu o kojoj će Vijeće ministara razgovarati.

"Irska je snažan zagovornik EU perspektive BiH. Stoga se radujem strateškoj diskusiji o Bosni s ciljem usvajanja zaključaka Vijeća kojim se širi plan angažmana EU prema zemlji", izjavio je on.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također bi danas trebala izvijestiti Vijeće ministara o svojoj posjeti i razgovorima sa bh. zvaničnicima koje je imala prošlog mjeseca.