BiH
5

Ministarstvo tvrdi da nastava počinje sutra, hercegovački prosvjetari u štrajku

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo prosvjete Republike Srpske (RS) i predstavnici sindikata i dalje imaju oprečne stavove da li sutra počinje nastava u osnovnim i srednjim školama u tom bh. entitetu.

Iz resornog ministarstva i danas je upućeno saopćenje u kojem navode da nastava u drugom polugodištu školske 2012./2013. godine za 98.828 učenika osnovnih i 49.490 učenika srednjih škola počinje sutra, 21.januara, u skladu sa Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2012./2013. godinu.

  • U vrijeme trajanja nastavne godine škole su dužne da organiziraju nastavni proces u skladu sa navedenim pravilnikom i omoguće nesmetano pohađanje nastave svim učenicima u skladu sa nastavnim planom i programom i rasporedom časova, stav je Ministarstva prosvjete RS-a.

Ukoliko u pojedinim školama radnici najave stupanje u štrajk, dužnost direktora škola je, kako se dodaje, da u skladu sa Zakonom o štrajku i Uredbom o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u obrazovnim ustanovama i ustanovama učeničkog i studentskog smještaja, osiguraju minimum procesa rada.

S druge strane, na području istočne Hercegovine nastava neće početi u ponedjeljak, 21. januara, jer prosvjetni radnice stupaju u generalni štrajk, jednoglasno je odlučeno u subotu u Trebinju na sjednici Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS).

Potvrdili su da će nastava biti potpuno obustavljena i da prosvjetni radnici neće odustati od svojih zahtjeva za povećanje cijene rada, nakon što je Vlada RS-a smanjila plaće prosvjetarima u ovoj godini za 10 posto.

Hercegovački prosvjetari naglašavaju da direktori osnovnih i srednjih škola ne mogu govoriti uime svih prosvjetnih radnika, jer su podržali odluku granskog sindikata da se stupi u genralni štrajk i da odluka o minimumu procesa rada koju je donijelo resorno ministarstvo nije validna.

Naknadno će donijeti odluku o dužini trajanja generalnog štrajka i prekidu nastave.

Predsjednik Sindikalne organizacije iz Gacka Miloš Šuković kategoričan je da je izvršna vlast pokušava da svoje „promašaje“ ugradi u budžet.

  • Niko ne govori o tome da tih 16 ministara, s onim „vrhovnim komandatom“, teroriše milion i po ljudi u RS-u , tvrdi Šuković.

U ovoj konfuziji, u kojoj se javljaju i roditelji, jer ne znaju da li sutra šalju djecu u školu ili ne, očekuje se konačan stav Sindikata prosvjete RS-a do kraja dana, zavisno od poruke koju dobiju iz Vlade RS-a.